Značilnosti in pomen kakovostne otroške oddaje: Pogled staršev - Seršen, Sara (S. Seršen, 2022)
Zasloni postajajo nepogrešljiv del življenja otrok, ki v stik z njimi stopajo pri vedno nižji starosti. Otroci začnejo zaslone praviloma spoznavati znotraj družine in preko različnih otroških oddaj. V raziskavi so nas tako zanimale gledalne navade malčkov in otrok v zgodnjem otroštvu ter pogled njihovih staršev o pomenu kakovostne otroške oddaje za otrokov razvoj in učenje. V vzorec je bilo vključenih 239 staršev malčkov in otrok v zgodnjem otroštvu, starih od 22 do 52 let (M = 34,90, SD = 5,24), ki so izpolnili vprašalnike o gledalnih navadah otroka kriterijih, ki po njihovem mnenju opredeljujejo kakovostno otroško oddajo in o načinih starševskega posredovanja pri gledanju otroških oddaj. Dodatno so izpolnili še vprašanja o demografskih značilnostih in odgovorili na pet odprtih vprašanj o oddajah, ki jih njihov otroka gleda, in ki bi mu jih priporočili, ter o njihovem mnenju glede možnih negativnih in pozitivnih vplivih oddaj na otroka. Rezultati so pokazali, da slovenski malčki in otroci v zgodnjem otroštvu v povprečju otroške oddaje gledajo približno eno uro na dan in so zaslonom izpostavljeni že pred 2. letom starosti. Pri usmerjanju otroka ob gledanju otroških oddaj starši najpogosteje uporabljajo strategije omejevanja, večina staršev pa ni vedno prisotnih, ko otrok gleda otroške oddaje. Za kakovostno otroško oddajo je staršem najbolj pomembno, da je zabavna, sproščujoča, razumljiva, vključuje otroke kot glavne junake in aktivnosti, ki jih lahko otroci sami izkusijo. Pri otroških oddajah starše najbolj skrbijo nasilne vsebine in neprimerno vedenje junakov, po drugi strani pa so kot pozitivne učinke gledanja otroških oddaj najpogosteje izpostavili učenje otroka, spodbujanje domišljije in radovednosti. Povzamemo lahko, da so se pokazali tako pozitivni kot negativni vidiki gledalnih navad slovenskih malčkov in otrok ter da je pomembno še naprej skrbeti za ozaveščanje in opolnomočenje staršev o razvoju zdravih gledalnih navad. Screens are becoming an important part of children's lives, and children have ...