Analiza stresa sodnikov - Fortun, Špela (Š. Fortun, 2022)
Stres je v posameznikovem osebnem in poklicnem življenju vedno prisoten, problem se predvsem pojavi, ko stres ogroža posameznikovo zdravje in počutje. Namen magistrskega dela je bil proučiti stres na delovnih mestih pri sodnikih1, in sicer na izbranih okrajnih in okrožnih sodiščih v Sloveniji. Za pripravo teoretičnega dela je bila uporabljena metoda študija domače in tuje literature ter virov. Raziskovalni del je bil realiziran s pomočjo primerjalne metode in metode anketiranja. Z raziskavo je bilo ugotovljeno, da je pri sodnikih na izbranih okrajnih in okrožnih sodiščih na delovnem mestu prisoten velik vpliv stresa, predvsem zaradi preobremenjenosti z delom. Zaradi velikega vpliva stresa pri sodnikih na delovnem mestu prihaja do utrujenosti, kar negativno vpliva na posameznikovo zdravstveno stanje in na učinkovito opravljanje dela na delovnem mestu. Sodniki se zato na različne načine trudijo kar sami najbolje zmanjšati vpliv stresa in s tem izboljšati svoje zdravje in dobro počutje. S tem namenom izvajajo večkratne odmore med delom, so športno aktivni, se bolje organizirajo za delo, izvajajo sprostitvene vaje ter skrbijo za boljšo samopodobo. Na podlagi rezultatov ankete na izbranih okrajnih in okrožnih sodiščih se predlaga izvedbo aktivnosti, namenjenih zmanjšanju vpliva stresa na delovnih mestih tako s strani posameznikov kakor tudi same organizacije, saj bi se z navedenimi ukrepi zagotovilo, da je delo za zaposlene na delovnem mestu zdravo in varno. Stress is always present in a person's personal and professional life and it becomes most problematic, when it starts to endanger that person's health and wellbeing. The purpose of this paper is to study stress at the workplaces of judges at particular selected district and regional courts. For the theoretical part of this paper the method of studying domestic and foreign literature and sources was used, the research part was written using the comparative and interviewing methods. Results of the research have shown, that stress is present in high amounts with ...