Delo z oddelčno skupnostjo v času epidemije covida-19 - Mrak, Judita Evridika (2022)
V magistrski nalogi smo proučili delo razrednikov z oddelčno skupnostjo v drugem valu epidemije covida-19, ko je potekalo izobraževanje na daljavo. V teoretičnem delu naloge smo opredelili oddelek in oddelčno skupnost ter na kratko predstavili značilnosti oblikovanja in vodenja oddelka ter osnovne vzgojne dejavnosti, ki jih v njem izvajamo. Nato smo se posvetili oddelčni skupnosti in dejavnikom za njeno oblikovanje ter vzdrževanje in krepitev le-te. Dalje smo predstavili, kako je epidemija vplivala na oddelčno skupnost v času izobraževanja na daljavo, ter izpostavili nekaj izsledkov raziskav na področju vzgoje in izobraževanja v času epidemije. V empiričnem delu naloge smo raziskali delo treh razrednikov z oddelčnimi skupnostmi v času izobraževanja na daljavo, in sicer v obdobju drugega vala epidemije covida-19, od konca oktobra 2020 do sredine februarja 2021. Ugotovili smo, da so se intervjuvani razredniki v drugem valu epidemije zaradi izkušenj iz prvega vala bolje soočali z razmerami izobraževanja na daljavo in tako tudi hitreje ter učinkoviteje vzpostavili stik z vsemi učenci oddelka. Večji pomen so dajali rednemu, vsaj 45 minut dolgemu srečanju oddelčnih skupnosti preko aplikacije Zoom, saj so učenci preko njih ostali povezani s šolo, z razrednikom in med seboj. Hkrati jim je oddelčna skupnost nudila varno okolje kjer so lahko izražali svoje stiske. Za učence so bili intervjuvani razredniki na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu, stik ter komunikacija med njimi pa je potekala redno, in sicer preko različnih kanalov informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT). Učenci so se na razrednika največkrat obrnili v povezavi z učenjem in šolskim delom ter v zvezi z aktualnimi razmerami, povezanimi z epidemijo. V obdobju izobraževanja na daljavo so v raziskavo vključeni razredniki v sodelovanju s šolsko svetovalno službo, drugimi učitelji ali zunanjimi institucijami izvedli tiste ure oddelčne skupnosti, ki so bile že vnaprej predvidene v letnem delovnem načrtu, sicer pa so jih izvajali sami v sodelovanju z učenci. ...