Izdelava sistema za avtomatizacijo meritev pri testiranju elektromotorjev - GORJAN, MATIC (2022)
V diplomski nalogi bom predstavil razvoj in izdelavo sistema za avtomatizacijo meritev elektromotorjev. Sistem je namenjen merjenju medfazne induktivnosti in upornosti pri večjih električnih pogonskih sistemih. Preden začnem z opisom, bi rad navedel probleme, ki so privedli do ideje in realizacije sistema. Delo opravljam na oddelku za meritve in razvoj v podjetju MAHLE Electric Drives Slovenija. Zadnje čase se razvija veliko novih električnih pogonskih sistemov in smo posledično v merilnici konstantno v časovni stiski. Glavni problem s katerim se srečujemo, je torej čas. Ročne meritve so zelo zamudne, saj je potrebno preklapljanje med različnimi merilnimi napravami in ročno izpisovanje rezultatov. Poleg počasnejše izvedbe, se pri ročni meritvi pojavi tudi drugi problem, ki je človeška napaka. Ta je lahko prisotna pri sami izvedbi meritve in tudi pri izpisovanju rezultatov. Zato je za napredovanje in optimizacijo razvoja ključno, da se čimveč merilnih postopkov avtomatizira. V sistemu so implementirane merilne naprave, usmernik in relejsko vezje, ki preklaplja med fazami elektromotorja. Računalnik se preko ethernet komunikacije pogovarja z vsemi napravami in sprejema podatke. Pri realizaciji sistema sem tako moral dobro razumeti delovanje elektromotorja ter komunikacijske protokole v avtomatiki. Večino gradiva sem črpal iz fakultete in iz podjetja. Končan sistem je zmožen avtomatsko izmeriti elektromotor veliko hitreje od ročne meritve. Poleg tega nam avtomatsko zajema in predeluje vse podatke ter jih na koncu meritve izpiše v samodejno generirano Excel datoteko. Projekt je bil uspešno zaključen, zato upam, da bo naprava dobro služila meni in vsem sodelavcem, ki bodo napravo uporabljali. In the following thesis I will cover research and production of the system for automatisation of measurements of electric motors. The system is used to measure phase to phase inductances and resistances of larger electric drive systems. Before jumping into the description, I would like to list the problems that led to the idea ...