Izdelava inovativne embalaže za vrtnine za zaščito pred napadi škodljivcev - Batič, Uroš (2022)
Namen magistrskega dela je bil raziskati izdelke za zaščito vrtnin pred škodljivci in druge načine za zaustavitev škodljivcev na vrtu ter izdelati embalažo za vrtnino, ki ji bo na vrtu omogočala nemoteno rast in preprečevala škodljivcem uničenje vrtnine. Prav tako pa bo omenjena embalaža boljša od že temu namenjenih izdelkov, saj bo ščitila celotno vrtnino. Pomembno je bilo vključiti elemente na embalaži, ki so enostavni za uporabo, in prinašajo dobro uporabniško izkušnjo. V teoretičnem delu je predstavljenih nekaj splošnih informacij o embalaži in materialu, ki smo ga uporabili. Nato sledi predstavitev vrtnin, ki bi jih lahko pakirali, njihova pridelava, kako poteka razvoj in kaj vse vpliva na to. Temu poglavju sledi predstavitev potencialnih škodljivcev in njihovih lastnosti. Dodanih je še nekaj načinov, ki se uporabljajo za zaščito vrtnin pred škodljivci in za odvračanje le-teh. Sledi predstavitev načrtovanja in oblikovanja embalaže ter opisi o zahtevah, ki jih vključujemo. Naredili smo tudi krajšo raziskavo izdelkov, ki so podobni oziroma je podoben njihov namen in imajo lastnosti, kot smo jih želeli sami vključiti in izdelati v končnem produktu. Analizirali in raziskali smo tudi njihove pomanjkljivosti in določene elemente, s katerimi smo si pomagali pri izdelavi in izboljšanju naše embalaže. Magistrska naloga obravnava celoten potek od izbire in preizkušanja materiala, pa vse do načrtovanja izdelka, izvedbe končnega izdelka ter predstavitev njegove mreže in elementov. V zaključku so predstavljeni vsi elementi embalaže in končni izdelek. Za izdelavo embalaže za zaščito vrtnin pred škodljivci smo se odločili, ker je ta problematika tema vsakega vrtičkarja in po pregledu izdelkov na trgu ni bilo primernega, da bi v celoti zagotavljal dovolj veliko zaščito za razvoj vrtnine, saj so vsi izdelki ščitili le glavo vrtnine. Namreč naš končni izdelek združuje zaščito glave in korenino vrtnine. The purpose of the master's thesis was to research products for protecting vegetables from pests and other ways to stop ...