Poučevanje vsebin tehnike in tehnologije v razmerah covid-19 - Ledinek, Tjaša (2022)
Poučevanje na daljavo je posebna oblika poučevanja, pri kateri sta učenec in učitelj prostorsko ločena, komunikacija med njima in učenci pa poteka s pomočjo raznovrstne informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT). Na takšno obliko poučevanja morajo biti dobro pripravljeni učenci in učitelji. V magistrskem delu smo predstavili potek in poučevanje tehnike in tehnologije med covidom-19 oziroma v izrednih razmerah. Naredili smo pregled obstoječih raziskav in izvedli tudi svojo. Tehnika in tehnologija (TIT) je obvezen šolski predmet, ki je vključen kot samostojen predmet v 6., 7. in v 8. razredu. Bistveno se razlikuje od drugih predmetov, saj vključuje veliko praktičnega dela, pri katerem učenci s pomočjo strojev, orodij in pripomočkov izdelujejo raznovrstne izdelke. Vsak razred temelji na drugem materialu v 6. razredu učenci spoznavajo papir in les, v 7. umetne snovi in v 8. kovine. Poleg vsega naštetega pa se srečajo še z vsebinami elektrotehnike, gonil in z motorji.V teoretičnem delu smo najprej predstavili potek rednega dela, poučevanja, ocenjevanja, preverjanja ter vsebine predmeta TIT. Za tem smo predstavili poučevanje v izrednih razmerah v Sloveniji in prav tako v tujih državah. Pri teh smo se osredinili na sosednje in večje države. Navedene so tudi razlike in podobnosti med poučevanjem v rednih razmerah in poučevanjem v razmerah, ki niso redne. V empiričnem delu smo raziskali, kako so potekali poučevanje, ocenjevanje in preverjanje učne snovi pri tehniki in tehnologiji v razmerah covida-19. Izvedena je bila kvantitativna raziskava s kavzalno-neeksperimentalno metodo. Način vzorčenja je bil namenski, saj so bili bistveni osnovnošolski učitelji tehnike in tehnologije 6., 7. in 8. razreda, ki so poučevali ali trenutno poučujejo na daljavo vzorec je obsegal 121 učiteljev in učiteljic. Vprašalnik, ki smo ga uporabili, smo zasnovali sami. Analiza rezultatov je identificirala naslednje pomembne ugotovitve: a) najpogostejša metoda za podajanje različnih tematik pri tehniki in tehnologiji je metoda ...