Daljinsko ozemljevanje voznega omrežja Slovenskih železnic - BRELIH, TADEJ (2022)
Diplomsko delo obravnava tematiko izdelave načrta krmilne omare ozemljilnih stikal, za potrebe daljinskega ozemljevanja voznega omrežja (v nadaljevanju VO) Slovenskih železnic (v nadaljevanju SŽ). Vsebinski del diplomske naloge je razdeljen na dva dela. V prvem delu so opisane stabilne naprave električne vleke (v nadaljevanju SNEV), ki napajajo vozno omrežje. Opisan je tudi sistem daljinskega vodenja in nadzora SNEV. V drugem delu je predstavljeno načrtovanje krmilne omare ozemljilnih stikal, z vsemi bistvenimi elementi za vključitev ozemljilnega stikala v sistem daljinskega vodenja SNEV. Opravljen je preračun kabelskih povezav, ter koordinacija zaščit, katera sta neizbežna pri načrtovanju oziroma projektiranju elektro omar, ter s tem zagotavljanju varnosti ob okvarah za sisteme, kot za človeka. Namen diplomske naloge je prikazati, kako zagotoviti najbolj varno izvajanje delovnih procesov, ter prikazati primer učinkovitega ukrepanja v primerih izrednih dogodkov. Diplomska naloga temelji na primeru elektronapajalne postaje (v nadaljevanju ENP) Ptuj, kjer se je vgradil sistem za daljinsko ozemljevanje voznega omrežja. Za zagotavljanje daljinskega vodenja in nadzora smo v krmilno omaro ozemljilnih stikal vgradili računalnik polja CAU331, ki je preko komunikacijskih povezav povezan v Center vodenja stabilnih naprav električne vleke (v nadaljevanju CV SNEV). Vozno omrežje se tako lahko zanesljivo ozemlji iz Centra vodenja SNEV. S tem se je poenostavil in pohitril postopek ozemljevanja VO s palicami, ki so jih lahko pred tem fizično namestili samo usposobljeni delavci SŽ. Ozemljilna stikala se nahajajo v zunanjem 3 kV stikališču na drogu voznega omrežja ob ENP. Krmilna omara ozemljilnih stikal z napravo daljinskega vodenja in nadzora je vgrajena v notranjost ENP. Na sami krmilni omari ozemljilnih stikal so nameščene naprave za lokalno vodenje in nadzor ozemljilnega stikala. Povezava med krmilno omaro ozemljilnih stikal in z ozemljilnimi stikali, za zagotovitev daljinskega krmiljenja in signalizacije, je izvedena s ...