Pahljačniki (Coleoptera: Scarabaeidae) kot gospodarsko pomembni škodljivci in možnosti njihovega zatiranja z entomopatogenimi glivami - Praprotnik, Eva; Razinger, Jaka; Trdan, Stanislav (Acta agriculturae Slovenica, 2022)
Pahljačniki (Coleoptera: Scarabaeidae) so kozmopolitska družina hroščev. Najdemo jih na vseh celinah, z izjemo Antarktike. Zaradi njihove velikosti in živahnih barv, predvsem pa njihove vloge v ekosistemih, so eden izmed najbolj preučevanih in prepoznavnih taksonov hroščev. Večina ličink in odraslih hroščev iz poddružin Melolonthinae, Rutelinae, Dynastinae in Cetoniinae se prehranjuje z rastlinskimi organi, kot so korenine, listi, cvetovi in mladi plodovi, zato jih uvrščamo med gospodarsko pomembne vrste rastlinskih škodljivcev. V prispevku je opisanih nekaj gospodarsko najpomembnejših vrst pahljačnikov, vključno z njihovimi najpogostejšimi gostiteljskimi rastlinami. Ker je uporaba sintetičnih insekticidov za zatiranje pahljačnikov velikokrat omejena, je uvedba entomopatogenih gliv kot biotičnih agensov ustrezna alternativa, saj temelji na racionalni uporabi mikroorganizmov za ohranjanje populacije škodljivca pod pragom gospodarske škode. Za zatiranje ličink pahljačnikov (ogrcev) so najpogosteje uporabljene glive iz rodov Beauveria in Metarhizium. Biotično zatiranje ogrcev z entomopatogenimi glivami se je v nekaterih zgledih izkazalo za učinkovito, vendar so sredstva za njihovo zatiranje pogosto vrstno specifična. To pomeni, da moramo za učinkovito uporabo entomopatogenih gliv proti pahljačnikom prepoznati tarčne vrste in posledično izbrati seve, ki so sposobni premagati obrambo gostitelja Scarab beetles (Coleoptera: Scarabaeidae) are a cosmopolitan group of beetles found on all continents except Antarctica. Because of their size, vibrant colors, and above all their role in the ecosystem, they are one of the most recognizable and studied taxons of beetles. Most larvae and adult beetles of species belonging to subfamilies Melolonthinae, Rutelinae, Dynastinae and Cetoniinae feed on plant organs such as roots, leaves, flowers and young fruits and are thus considered to be species of economic importance. In this article we describe some of the most economically important species of scarabs, including their most ...