Otroške igre nekoč in danes - Jerala, Tina (2022)
Diplomsko delo predstavlja raziskovalno nalogo o otroških igrah nekoč in danes. V teoretičnem delu predstavim nekaj različnih razlag o tem, kaj je otroška igra, kako jo delimo, kakšna je vloga odraslih pri igri, nekaj besed namenim tudi računalniškim igram, nato pa predstavim še nekaj najpogosteje igranih in najbolj poznanih otroških ljudskih iger, kot so: gnilo jajce, ristanc, zemljo krast itd. Sledi empirični del z raziskavo. Zanimalo me je, koliko starih otroških iger se uporablja v vrtcih, kako se te igre in način igranja razlikujejo glede na pokrajine, kje dobijo vzgojitelji informacije o starih otroških igrah ter zakaj uporabljajo stare otroške igre. V raziskavo je bilo vključenih 70 vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev iz celotne Slovenije, zato so rezultati oz. odgovori zelo zanimivi tudi iz vidika različnih pokrajin. Rezultati kažejo na to, da vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev različnih starosti in iz različnih slovenskih pokrajin še vedno rade volje izvajajo igre, ki so se jih nekoč tudi sami igrali, in jih na različne načine vpeljujejo v svoje delo. The diploma thesis is a research paper on children's games in the past and present. The theoretical section gives a few definitions of a children's game, mentions its different categories, and what role adults play in it. It also says a few words about video games and afterwards introduces some of the most commonly played and best-known children's folk games, e.g., rotten egg, hopscotch, zemljo krast (“steal the land”), etc. This is followed by the empirical section containing the survey. The aim was to determine how many old children's games are being played in kindergartens how these games and the playing techniques differ by regions where the preschool teachers get information about old children's games and why they use these games. The survey involved 70 preschool teachers and assistant teachers from all over Slovenia. The regional aspect makes these results or answers very interesting. The results show that preschool teachers and ...