Izvajanje pomoči na domu v času epidemije covida-19 - Zaplatar, Tina (T. Zaplatar, 2022)
V magistrskem delu raziskujem izvajanje pomoči na domu v času epidemije covida-19. V teoretičnem uvodu predstavim staranje prebivalstva, družbeni položaj in potrebe starih ljudi, dolgotrajno oskrbo, pomoč na domu, tudi za ljudi z demenco, socialno delo s starimi ljudmi in socialno delo z ljudmi z demenco. V raziskavo sem vključila socialne delavke oziroma delavce, ki delajo na področju pomoči na domu v Sloveniji. Želela sem ugotoviti, kako so izvajalci pomoči na domu prilagodili izvajanje oskrbe zaradi epidemije, kako se je zaradi epidemije spremenilo socialno delo v organizacijah, ki izvajajo pomoč na domu, kakšno je mnenje socialnih delavk in delavcev o ukrepih in napotkih za izvajanje pomoči na domu v času epidemije ter kakšne so bile spremembe v stiskah in počutju uporabnikov pomoči na domu v času epidemije. Izvedla sem kvalitativno raziskavo, v katero sem vključila osem socialnih delavk, in rezultati so pokazali, da se je izvajanje pomoči na domu v času epidemije spremenilo na vseh področjih. Spremenilo se je neposredno izvajanje oskrbe, izvajalci pomoči na domu pa so spremenili izvajanje nekaterih storitev. Prav tako se je spremenilo sodelovanje z uporabniki in svojci ter socialno delo v organizacijah, ki izvajajo pomoč na domu, in sodelovanje z drugimi institucijami. Sprejeti so bili določeni ukrepi in napotki, ki so vplivali na izvajanje pomoči na domu. Nekateri ukrepi so dodatno otežili samo izvajanje oskrbe, napotki, namenjeni izvajalcem pomoči na domu, pa so bili posredovani pozno, zaradi česar so jih izvajalci predčasno oblikovali sami na podlagi splošnih priporočil. Uporabniki pomoči na domu so zaradi sprememb, ki jih je prinesla epidemija, doživljali stiske in spremembe v počutju, za kar so potrebovali dodatno pomoč. Predlagam, da se večja pozornost nameni pomoči na domu, saj je izvajanje storitve zelo pomembno za življenje starih ljudi v skupnosti. Storitev se mora izvajati po načelih socialnega dela. In the master's thesis, I have researched the execution of home help during the COVID-19 ...