Tehnična, okoljska in družbena sprejemljivost proizvodnje električne energije - KRIVEC, ANDRAŽ (2022)
V diplomskem delu raziskujemo sprejemljivost različnih tehnologij za proizvodnjo električne energije. Tehnologije so bile definirane na podlagi osmih vrst elektrarn. Izbrane so bile naslednje: termoelektrarna na premog, termoelektrarna na zemeljski plin, jedrska elektrarna, hidroelektrarna, sončna elektrarna, vetrna elektrarna, elektrarna na biomaso in geotermalna elektrarna. Pri ugotavljanju sprejemljivosti tehnologij smo bili pozorni na tri pojme: okolje, družba in elektroenergetski sistem (EES). Da bi ovrednotili okoljsko sprejemljivost proizvodnje električne energije (PEE), smo morali izpostaviti vplive, ki jih ima PEE na okolje. Prevladovali so negativni vplivi, od dobro poznanega onesnaževanja zraka termoelektrarn na premog in radioaktivnega onesnaževanja jedrskih elektrarn, do malo manj znanih negativnih posledic pridobivanja zemeljskega plina in okoljskih problematik proizvodnje akumulatorjev. Pri družbeni sprejemljivosti je največ pozornosti pritegnil odnos, ki se je ustvaril med človekom in jedrskimi elektrarnami. Naravo odnosa so v veliki meri oblikovale jedrske nesreče v Černobilu, Fukušimi in drugje. V nadaljevanju pišemo tudi o obnovljivih virih električne energije in kako so bili ti zmožni pritegniti pozornost družbe. Cilj petega poglavja je bil podati elektrotehnično ozadje, katerega ne smemo spregledati ob raziskovanju najbolj primerne okoljske in družbene tehnologije za PEE. Preko razumevanja, kakšno vlogo imajo različne elektrarne v EES, smo lahko izpostavili, da okoljsko in družbene sprejemljive tehnologije (z zelo malo negativnimi vplivi na okolje in družbo), kot so vetrne in sončne elektrarne, niso vedno tudi tehnično sprejemljive. Nerazpoložljivost in nepredvidljivost PEE s strani teh tehnologij je le ena izmed težav. Poleg vloge tehnologij v EES, smo pisali tudi o stroških in sistemskih storitvah elektrarn ter o sami kvaliteti PEE, ki se izraža v razpoložljivosti in predvidljivosti. V praktičnem delu diplomske naloge je bil ustvarjen spletni vprašalnik. Namen tega je bil razširiti ...