Posebnosti BIM načrtovanja za uporabo razširjene resničnosti v procesu gradnje - Mahmutović, Aleks (A. Mahmutović, 2021)
Pred nekaj letih se je na trgu pojavil nov način projektiranja objektov, ki se je hitro izkazal za zelo uporabnega. Imenujemo ga informacijsko modeliranje gradenj, bolj znano pod okrajšavo BIM. Ta način je gradbeništvu omogočil nove pristope k projektiranju, ki je pospešilo in poenostavilo gradnjo, kot jo poznamo. Zaradi njegove vsestranske uporabnosti še dandanes razvijamo orodja in programe, ki bi uporabili ta nabor informacij in nam olajšali delo. V diplomski nalogi skušamo natančneje predstaviti eno izmed aplikacij novega programa z uporabo modela BIM, in sicer skušamo proučiti, kako se lahko ta model uporabi za namene razširjene resničnosti in kakšne so njene prednosti. Najprej pojasnimo, kaj sploh je razširjena resničnost, nato opišemo zgodovinski razvoj in predstavimo vse potrebno, da smo dosegli takšen nivo tehnološke razvitosti, in kakšni so bili začetki. Zaradi široke uporabe razširjene resničnosti razjasnimo različne načine njene implementacije v gradbeništvu, saj vemo, kako raznoliko je. Osredotočimo se na uporabo le-te v namene visoke gradnje, in sicer pri samem izvajanju gradnje. Tukaj podrobneje opišemo program Dalux in njegov način uporabe razširjene resničnosti. S pomočjo že narejenega modela, ki je bil grajen s pomočjo tega programa, dobimo možnost, da uporabnost razširjene resničnosti v gradbeništvu preverimo tudi sami. Few years back, a new method for facility projecting, which has proved to be very efficient, has surfaced on the market. It is known as Building Information Modelling or BIM. This method has enabled civil engineering to simplify and expedite construction as we know it. Because of its versatile usefulness, we are, to this day, still developing various tools and programmes which could utilise the information gathered from BIM and facilitate our work. In this Bachelor thesis, we will try to thoroughly present one of the possible applications of the new BIM-model programme. We will try to determine how the programme could be used in terms of augmented reality and what are the ...