Ortotična oskrba pacientov z lateralnim epikondilitisom - Fink, Zarja (Z. Fink, 2021)
Uvod: Lateralni epikondilitis je eden izmed najpogostejših vzrokov za bolečino v komolcu. Večina pacientov se pritožuje nad bolečinami v anteriornem delu podlakti in/ali na kostnih površinah zgornje polovice lateralnega epikondila. Strokovnjaki so enotni, da je glavni vzrok ponavljajoče se gibanje, ki obrabi ekstenzorje in supinatorje zapestja, najpogosteje prizadeta mišica pa je ekstenzor carpi radialis brevis. Ostali dejavniki tveganja so še: prekomerna telesna teža, kajenje ter starost (med 40 in 50 let). Pri večini pacientov simptomi izginejo sami, lahko pa trajajo več kot 2 leti. Namen: Namen diplomskega dela je bil s pregledom literature ugotoviti, kateri ortotični pripomočki so na voljo za zdravljenje lateralnega epikondilitisa in primerjati njihovo učinkovitost. Metode dela: Pri diplomskem delu je bila uporabljena deskriptivna metoda s sistematičnim pregledom literature. Pregledali smo obstoječe strokovne in znanstvene članke, ki smo jih iskali s pomočjo podatkovnih baz Google Scholar ter PubMed. Pri iskanju smo uporabili ključne besede v slovenščini in angleščini: teniški komolec/tennis elbow, ortotika/orthotics, ortotični pripomočki/orthotic devices, komolec/elbow. Osredotočili smo se na raziskave, ki so bile objavljene med leti 2011 in 2021. Rezultati: Na podlagi pregleda devetih člankov smo prišli do ugotovitve, da ima večina pacientov težave z dominantnim udom. Bolečina zaradi lateralnega epikondilitisa je pri preiskovancih trajala od enega do 18 tednov, starost sodelujočih v raziskavah je bila med 18 in 67 let. V raziskavah, vključenih v to delo, smo zasledili 8 različnih ortoz, ki se tudi najpogosteje uporabljajo, to so: podlaktna ortoza, podlaktno-komolčna ortoza, ekstenzijska opornica za zapestje, elastični komolčni rokav, spiralna podlaktna ortoza, dinamična ekstenzijska opornica za zapestje, ortoza za teniški komolec in sodobna podlaktna ortoza. Vse delujejo na principu protisile, kar omogoča razbremenitev prizadetih delov s prerazporeditvijo sil. Najpogosteje uporabljeni parametri pri ...