Simulacija pretoka vročega zraka skozi varilne šobe - Hušić, Eldin (E. Hušić, 2021)
Pri varjenju z vročim zrakom potrebujemo različne oblike varilnih šob, da na mesto varjenja vnesemo ustrezno količino energije v predvidenem času. Za številne primere varjenja že obstajajo različno oblikovane standardne šobe, lahko pa jih oblikujemo, optimiziramo in izdelamo tudi sami. Šobe so običajno narejene iz nerjavnega jekla ali titanove zlitine. Pri različnih oblikah šob je za obvladovanje procesa spajanja potrebno poznati potek toka vročega zraka ter temperaturne razmere na šobi. V ta namen smo na primeru obstoječe šobe eksperimentalno pomerili temperature na različnih točkah na izhodu ter na steni šobe, pri določenem pretoku in temperaturi vročega zraka. Izmerjene podatke smo uporabili za izdelavo simulacij. V izbranem programskem okolju smo izdelali model primerjalne šobe in naredili simulacijo. Izvedli smo parametrično analizo, s katero smo primerjali različne oblike in dimenzije šob, različne kote upogiba šobe ter material šobe. Na osnovi pridobljenih rezultatov porazdelitve temperatur po preseku smo ugotovili, da najboljšo temperaturno porazdelitev dobimo pri zoženi, podaljšani šobi z dodajalnim elementom, ki omogoča enakomerno varjenje celotne višine zvara. When welding with hot air, we need different shapes of welding nozzles to bring the appropriate amount of energy to the welding site in the allotted time. For many welding cases, there are already variously designed standard nozzles, but we can also design, optimize and manufacture them ourselves. The nozzles are usually made out of stainless steel or titanium alloy. With various nozzle shapes, it is necessary to know the flow of hot air and the temperature conditions on the nozzle in order to control the welding process. For this purpose, using existing nozzle, we experimentally measured temperatures at different points at the outlet and on the nozzle wall, at a given flow and temperature of hot air. We used measured data to create simulations. In the selected software environment, we created a model of existing nozzle and made an appropriate ...