Spoprijemalne strategije mladih s psihosocialnimi stiskami, vključenih v programe pomoči nevladnih organizacij - Benko, Tina (2021)
Magistrsko delo obravnava spoprijemalne strategije mladih, vključenih v programe pomoči nevladnih organizacij, s psihosocialnimi stiskami. V teoretičnem delu so predstavljeni izzivi mladih na poti odraščanja, pri čemer je vključen tudi družbeni kontekst, in izzivi, ki jim jih nalagata družba in sistem, v katerem živijo. Opisan je pozitivni koncept duševnega zdravja, pomembnost skrbi za duševno zdravje, urejenost programov pomoči na državni ravni in vloga nevladnih organizacij pri skrbi za duševno zdravje. V nadaljevanju je predstavljen vidik mladih o duševnem zdravju in strokovni pomoči, predvsem kaj pogrešajo na svoji poti iskanja pomoči. V drugem delu teoretičnega dela so predstavljene spoprijemalne strategije mladih, njihovo delovanje, kategorije in spoprijemalne strategije, ki jih mladi največkrat izbirajo. Nazadnje je predstavljena samopomoč kot ena izmed oblik pomoči, ki jih mladi lahko izbirajo. Namen magistrskega dela je spoznati, kako se mladi, ki so vključeni v programe pomoči nevladnih organizacij, soočajo s svojimi psihosocialnimi stiskami. To poskušamo s pomočjo kvalitativne raziskave spoznati v empiričnem delu. Znotraj empiričnega dela je bilo izvedenih osem intervjujev z mladimi do 21. leta starosti. Rezultati raziskave pokažejo, da je za mlade pomembno, da se sami spoprijemajo s svojimi stiskami, saj jim to daje upanje, motivacijo, potrditev in občutek sposobnosti. Kljub temu nimajo zadržkov, da bi pomoč iskali pri drugih. Pokazalo se je, da potrebujejo na začetku pri aktivnem spoprijemanju več spremljanja in opore, saj najprej izbirajo strategije, usmerjene na čustva – miselna, vedenjska, emocionalna neaktivnost, zanikanje, pobeg od stisk. Programe pomoči nevladnih organizacij mladi vidijo kot dober prostor za aktivno spoprijemanje s psihosocialnimi stiskami. The master thesis deals with coping strategies of youth with psychosocial distress, included in help programs of non-governmental organizations. In the theoretical section, we introduce challenges of youth on their way to adolescence, including social context and challenges emerging from society and the system in which they live. Described are the positive concept of mental health, the importance of mental health care, the arrangement of help programs on the country level, and the role of non-governmental organizations in care for mental health. Next, the perspective of the young on mental health and professional help is presented, with emphasis on what they miss on their way to find help. In the second part of the theoretical section, we present the coping strategies of the young, their functioning, categories, and coping strategies, which are most frequently chosen by the young. Finally, we present self-help as one form of help, which young can choose. The purpose of the master thesis is to get to know how young, which are included in help programs of non-governmental organizations, are dealing with their psychosocial distress. This was studied through qualitative empirical research, in which we conducted eight interviews with the young under 21 years old. Our study shows that it is essential for young to deal with their distress on their own because it gives them hope, motivation, confirmation and a sense of capability. Nevertheless, they do not hesitate to look for help elsewhere. It was shown that they need more guidance and support at the beginning of their active coping because their first choice is emotion-focused coping strategies - thought inactivity, behavioral and emotional inactivity, denial, and escape from distress. They see help programs of non-govermental organizations as a good place for active coping with psyhosocialdistress.