Antioksidativno delovanje in inhibicija α-amilaze z ekstrakti tujerodnih dresnikov (Fallopia japonica, F. sachalinensis in F. x bohemica) - Gavrić, Dejan (D. Gavrić, 2021)
Epidemiološke raziskave kažejo povečano incidenco presnovnih bolezni tako pri mlajši kot starejši populaciji, pri čemer kot enega izmed vzrokov navajajo neustrezen način prehranjevanja. Da bi lahko prispevali k zmanjšanju tega pojava, smo v naši raziskavi preverjali antioksidativno delovanje in inhibicijo encima α-amilaze (antidiabetično delovanje) ekstraktov olupkov korenin in mladih poganjkov japonskega (Fallopia japonica), sahalinskega (F. sachalinensis) in češkega (F. × bohemica) dresnika. Zanimalo nas je, kako se ekstrakti olupkov korenin in mladih poganjkov razlikujejo glede na vrsto dresnika ter leto obiranja. Pripravili smo etanolne ekstrakte in preverili njihovo antioksidativno učinkovitost (AOU) in vitro z radikalom DPPH• ter in vivo z merjenjem ravni znotrajcelične oksidacije v celicah kvasovke Saccharomyces cerevisiae. Poleg tega smo preverili tudi antidiabetično delovanje. Ugotovili smo, da imajo ekstrakti olupkov korenin višjo AOU in vitro v primerjavi z ekstrakti mladih poganjkov. Na podlagi rezultatov AOU in vivo smo ugotovili, da pri ekstraktih olupkov korenin med vrstami dresnikov in leti obiranja ni bilo prisotnih razlik. Ekstrakti mladih poganjkov pa so v povprečju med vrstami dresnikov pokazali nižjo raven znotrajcelične oksidacije glede na kontrolo v primerjavi z ekstrakti olupkov korenin. Z vidika antidiabetičnega delovanja dresnikov lahko zaključimo, da so bili ekstrakti japonskega in sahalinskega dresnika najučinkovitejši pri najmanjši testirani koncentraciji (0,01 mg/mL). Rezultati raziskave bi zato lahko služili kot pomoč pri razvoju novih terapevtskih strategij pri boju proti presnovnim boleznim. Epidemiological studies show an increased incidence of metabolic diseases in both younger and older populations, with inadequate nutrition cited as one of the causes. In order to contribute to the reduction of this phenomenon, our study investigaed the antioxidant activity and inhibition of the enzyme α-amylase (antidiabetic activity) of extracts of root peels and young shoots of Japanese (Fallopia japonica), Sakhalin (F. sachalinensis) and Bohemian (F. × bohemica) knotweed. We were interested in how extracts from root peels and young shoots differ according to the knotweed species and year of harvest. Ethanol extracts were prepared and their antioxidant activity (AOU) was evaluated in vitro with DPPH• radicals and in vivo by measuring the intracellular oxidation level in Saccharomyces cerevisiae yeast cells. In addition, antidiabetic activity was also evaluated. We found that extracts from root peels had higher AOU in vitro than extracts from young shoots. Based on the in vivo AOU results, we found that there were no differences between knotweed species and years of harvest in extracts from root peels. Extracts from young shoots showed, on average, a lower level of intracellular oxidation among knotweed species, according to the control compared to extracts from root peels. Regarding the antidiabetic activity of the knotweed species, it can be observed that the extracts of Japanese and Sakhalin knotweed were the most effective at the lowest concentration tested (0.01 mg/mL). The research results could therefore contribute to the development of new therapeutic strategies in the fight against metabolic diseases.