Ljudstvo Ainu v japonski popularni kulturi – manga Gōruden kamui - Mikuž, Daša (2021)
Namen tega diplomskega dela je preučiti ainujsko kulturo, njihove navade in jezik ter jih primerjati z odlomki iz mange, poiskati ujemanja in razlike ter ugotoviti zakaj je prišlo do razlik v določenih primerih. Naloga je sestavljena iz teoretičnega in empiričnega dela. Teoretično delo vsebuje obrazložitev pojma reprezentacija, različne pristope reprezentacije in stereotipizacijo. Sledi analiza različnih ainujskih tradicij, tako kot tudi opis avtorja mange in opis mange same. Prav tako vsebuje odzive na mango, izpostavljena sta dva primera Ainujev, na katera je manga vplivala. V empiričnem delu so izpostavljeni odlomki iz mange, ki so tudi analizirani. Izpostavljene so razlike, če je do njih prišlo in možne ugotovitve zakaj so se razlike sploh pojavile. Analiza razlik je pokazala, da je do razlik prišlo zaradi časovnega obdobja v katerem se zgodba dogaja, zaradi prilagajanja zgodbi sami kot tudi avtorjeve preference. The aim of this thesis is to study Ainu culture, their customs and language and to compare them to parts of the manga to search for similarities and differences and figure out the reason why some of the said differences appeared in the manga. It consists of theoretical and empirical part. In the theoretical part the concept of representation is explained, as well as different approaches of representation and the concept of stereotyping. It's followed by the analysis of different Ainu traditions, the description of the manga author and manga summary. It also contains responses to the manga, focusing on two Ainu feedbacks. Empirical part consists of analysed manga parts. It focuses on the differences between the actual Ainu customs and depicted manga parts and presents a few possible findings as to why the differences even occurred. The analysis of the differences concludes that several differences appeared because of the time period the manga is set in, because of alterations to fit the storyline and because of author’s preferences.