Pogled na drugega: podobe Bosne in Hercegovine in njenih prebivalcev med 1878 in 1918 - Krivec, Jaroš (J. Krivec, 2021)
Magistrsko delo skuša osvetliti vprašanje o oblikovanju identitet in diskurzov habsburške periferije v času okupacije in kasnejše aneksije Bosne in Hercegovine. Če klasične »študije imperijev« izhajajo iz binarne matrice razmerja metropola (Dunaj) – periferija (Bosna in Hercegovina), avtor poskuša dodati še en člen, namreč »slovenske dežele«, ki sicer spadajo v kategorijo periferije. Raziskovalno vprašanje se osredotoča na to, kako so se prebivalci te periferije ob stiku z novo »kolonijo« sami videli in razumeli ter, seveda, kako so dojemali in opisovali ljudi in situacijo, ki so jo našli v novi »bosanski periferiji«. Fokus je torej na oblikah osmišljanja in pripisovanju pomena. Na podlagi različnih virov s pomočjo kulturnozgodovinskega pristopa, razumljenega predvsem kot specifično perspektivo na različne predmete preučevanja, avtor poskuša razbrati, kakšen diskurz (hegemonialen, imperialen, kolonialen, jugoslovanski, avstrijski …) se je razvil med letoma 1878 in 1918 in h kakšni vrsti subjektivizacije je vodil. Naloga pokaže da južnoslovanska oz. slovenska kultura ni bila samo nem objekt (nemškega) hegemonialnega diskurza, ni bila samo kolaborant dunajskega centra, ampak je bila sama aktiven in samoiniciativen govoreč subjekt. Osrednje mesto raziskave predstavljajo viri od »spodaj«, to pomeni, da so predmet zanimanja posamezni »mali« akterji (posamezni vojaki, profesorji, pisatelji) in njihova konkretna, partikularna in vedno parcialna izkušnja. Undergraduate thesis attempts to illuminate the questions on the formation of identities and discourses of the Habsburg periphery during the occupation and subsequent annexation of Bosnia and Herzegovina. If the classical " empire studies " derive from the binary matrix of the relationship between the metropolis (Vienna) and the periphery (Bosnia and Herzegovina), the author tries to add another element, namely "Slovenian lands", which otherwise belong to the category of periphery. The research question focuses on how the inhabitants of this periphery saw and understood themselves when they came in contact with the new "colony" and, of course, how they perceived and described the people and the situation they found in the new "Bosnian periphery". The focus is therefore on forms of giving sense and attributing meaning. Based on various sources, with the help of a cultural-historical approach, understood primarily as a specific perspective on various subjects of study, the author tries to understand what kind of discourse (hegemonic, imperial, colonial, Yugoslav, Austrian…) developed between 1878 and 1918 and what kind of subjectivization he led to. The thesis shows that the South Slavic or. Slovene culture was not only a silent object of (German) hegemonic discourse, it was not only a collaborator of the Viennese center, but it was itself an active and self-initiated speaking subject. The core of the research represent resources from "below", this means that the object of interest are common people (individual soldiers, professors, writers) and their concrete, particular and always partial experience.