Didaktična igra za prvi razred osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom - Čuk Gaber, Tanja (2021)
Učitelji se dnevno srečujejo z izzivom, kako otrokom v šoli ponuditi kvalitetne didaktične pripomočke. Te večinoma izdelujejo sami, saj jih na trgu ni veliko. V magistrski nalogi je predstavljeno načrtovanje, oblikovanje in izdelava didaktične igre za otroke, ki obiskujejo šolo z nižjim izobrazbenim standardom. Izdelana igra je uporabna za pomoč pri učenju in utrjevanju prepoznavanja glasov pri pouku slovenščine. Prav tako lahko z njo starši doma utrjujejo in dopolnjujejo otrokovo znanje prepoznavanja glasov. V teoretičnem delu je opredeljena ciljna skupina, ki jo predstavljajo otroci z lažjo motnjo v duševnem razvoju in njihovo govorno izražanje. Obravnavani so glavni vidiki družabnih iger, naredili smo pregled ilustracij v igrah, ki imajo terapevtski namen. Dotaknemo se tudi kapljičnega tiska in materialov, iz katerih so igre izdelane. Nalogo se zaključi z raziskavo trga. V eksperimentalnem delu je opisano načrtovanje didaktične igre, potek ilustriranja igre, priprava embalaže in elementov igre za tisk, pregled materialov, ki so bili uporabljeni za izdelavo prototipa igre, in priprava preglednice, ki je bila v pomoč pri testiranju igre v šoli. Rezultat zaključne naloge je didaktična igra vidim, slišim, povem, ki je bila uspešno testirana v šoli z otroki s posebnimi potrebami. Teachers face the daily challenge of providing quality educational (didactic) tools to children in school. They usually make them themselves, as there are not many on the market. The master's thesis is dealt with the planning, design and production of a didactic game for children with a lower educational standard attending school. The game we developed helps children learn and consolidate the recognition of voices in the Slovene language classes. It can also be used by parents at home to consolidate and develop their child's knowledge of voice recognition. The theoretical part is focused on the definition of the target group - children with mild intellectual disability - and their oral communication. The main aspects of board games are discussed and an overview of illustrations in games with therapeutic purpose is given. Inkjet printing and the materials used to make the games are aslo discussed. The paper with a market research was concluded. In the experimental part is described our planning of the didactic game, the process of illustrating the game, preparing the packaging and elements of the game for printing. The materials used to make a prototype of the game are presented, and a table to help in testing the game at school is prepared. The result of the work is a didactic game called "I see, I hear, I say", which was successfully tested in school on children with special needs.