Implementacija sistema nadzora strojne obdelave v proizvodni proces - Buh, Emil (E. Buh, 2021)
Sistemi nadzora proizvodnih procesov so v Sloveniji še vedno v veliki meri izvajani ročno. V strmenju k osvojitvi industrije 4.0, je bila potrebna raziskava implementacije sistemov nadzora strojne obdelave. Ker so ti sistemi še zelo novi in ne razširjeni, so bili v sklopu tega diplomskega dela predstavljeni, prav tako je bil predstavljen potek implementacije izbranega sistema (v sodelovanju s fakultetnim laboratorijem Tehniške univerze v Ostravi na Češkem) ter prednosti in slabosti uporabe takšnega sistema v sami proizvodnji. Prav tako, so bili na podlagi pridobljenih podatkov iz sistema nadzora strojne obdelave komentirane možne izboljšave na podanem primeru proizvodnje ter diskusija o samem procesu implementacije v proizvodnji proces. Diplomsko delo vsebuje pregled literature na temo sistemov nadzora strojne obdelave, opis in primerjavo treh izbranih sistemov, opis implementacije izbranega sistema ter analizo pridobljenih podatkov. Production monitoring systems in Slovenia are still largely performed manually. In the quest to move closer towards Industry 4.0, further research in the implementation of machine production monitoring systems was needed. Since these systems are still very new and not widespread the implementation of the selected system (in cooperation with the faculty laboratory of the Technical University of Ostrava in the Czech Republic) and the advantages and disadvantages of using such a system in production was presented. Based on the obtained data from the machine production monitoring system, possible improvements on the given production and the process of implementation in the production process itself were discussed. The bachelor thesis includes the review of machine production monitoring systems literature, description and comparison of the three selected systems, description of the implementation of the selected system and analysis of the obtained data.