Intimnopartnersko nasilje do žensk v času zaprtja zaradi Covid-19 epidemije in otroci kot pričevalci - Lah, Doroteja (D. Lah, 2021)
V diplomskem delu se osredotočim na intimnopartnersko nasilje v času Covid-19. Družinski člani so zaradi ukrepov Covid-19 epidemije ostali izolirani v svojih domovih in nasilje se zaradi stresa, ki ga povzroči epidemija pri družinah, kjer se je že prej pojavljalo, samo še stopnjuje. Težava pri zaprtju države je tudi ta, da je ženska redko sama, brez navzočnosti partnerja, in ne more poiskati pomoči na način, kot bi jo, če ne bi bilo epidemije. Inštitucije v času epidemije delujejo nemoteno naprej, saj se tudi nasilje zaradi epidemije Covid-19 ne ustavi, zato je zelo pomembno, da v tem času ustanove oglašujejo svoje storitve in programe ter sporočajo žrtvam v intimnopartnerskem nasilju, da so jim na voljo ob stiskah. V času Covid-19 so se razvile tudi nekatere nove oblike nasilja, že utrjene in najbolj pogoste vrste nasilja pa so postale med epidemijo še bolj silovite in krute. Žrtve intimnopartnerskega nasilja so tudi otroci, ki so v času Covid-19 še bolj izpostavljeni pričevanju nasilja nad mamami. Študije vpliva obremenjujočih izkušenj na izide v odraslosti kažejo, da že pričevanje otroka nasilju na njem pusti hude in trajne posledice, zato otroci v času epidemije Covid-19 potrebujejo še dodatno pomoč, saj so - tako kot ženske v tej epidemiji - sami, brez zaveznikov. Na temo intimnopartnerskega nasilja do žensk v času zaprtja zaradi epidemije Covid-19 sem izvedla kvalitativno raziskavo. Za metodo zbiranja podatkov sem uporabila intervju in podatke kvalitativno analizirala. V raziskavi me je zanimala izkušnja žensk, ki so žrtve intimnopartnerskega nasilja, pa tudi tema otroka kot pričevalca takšnemu nasilju nad mamo, odziv inštitucij na potrebe teh žensk in možnosti izboljšanja hitrosti omenjenega odziva. Moje raziskovalne ugotovitve so, da so ženske v intimnopartnerskem odnosu doživljale stopnjevanje nasilja v času zaprtja, a so ga vse doživljale že pred tem. Ženskim žrtvam nasilja je bil otežen dostop do pomoči, saj so zaradi ukrepov morali vsi člani družine ostati doma. Otroci so bili v času karantene bolj izpostavljeni pričanju nasilja kot pred njo in razen mame niso imeli nikogar, h komer bi se lahko zatekli po pomoč. The thesis is focused on intimate partner violence during Covid-19. Family members are closed in their homes due to Covid-19 measures, and due to the stress that the epidemic causes it escalates even more in families where violence occurred before. Another problem with the lockdown in the country is that a woman is rarely alone and cannot seek help in the way she would if there were no epidemic. Institutions continue to function smoothly during the epidemic as the violence caused by the Covid-19 epidemic does not stop, so it is very important that during this time the institutions advertise their services and programmes and let victims of intimate partner violence know that they are available to them in times of need. During Covid-19, some new forms of violence have also developed while those already entrenched and most common types of violence have become even more violent and cruel. Intimate partner violence also includes children who are even more exposed to witness violence against their mothers during Covid-19. Studies of adverse childhood experiences have repeatedly shown that the mere testimony of a child to violence produces severe and lasting consequences. Those children especially need help since, like women, they are alone and without their allies during Covid-19 epidemic. I conducted a qualitative research on the topic of intimate partner violence against women under the Covid-19 lockdown. I used the interview method for data collection and analysed the data qualitatively. I was interested in the experiences of women who were victims of intimate partner violence during the Covid-19 closure as well as in the topic of the child as a witness to such violence, the responses of the institutions to the needs of those women and the possibilities to improve the speed of such institutional response. My research findings are that women in an intimate partnership experienced an escalation of violence at the time of as well as before the lockdown. The female victims of the violence had difficulties in their access to help as the measures forced everyone to stay at home. Children were more exposed to witnessing violence during the quarantine and had only their mother to turn to for help.