Nizkocenovni doma narejeni osciloskop za ljubitelje elektrotehnike - Babič, Tilen (T. Babič, 2021)
Osciloskop se uporablja za opazovanje električnih signalov v določenem časovnem intervalu in je nepogrešljiva naprava vsakega elektrotehnika. Ker je za mnoge od nas njegova cena previsoka, smo ga v sklopu diplomskega dela naredili sami. Izdelali smo tri kanalni osciloskop z diferencialno vhodno stopnjo in nastavljivim napetostnim območjem od 0,5 do 330 V. Za delovanje uporablja preprost prožilec, ki je ena bolj pomembnih funkcij osciloskopa. Ta omogoča proženje, kadar vhodni signal prečka nastavljivo referenčno napetost, kar pripomore k bolj učinkovitemu opazovanju hitrih signalov. Osciloskop ima 16 bitno ločljivost vzorčenja in nastavljivo hitrost zajemanja vse do 1 MS/s. Uporabili smo mikrokrmilniški razvojni komplet STM32H750B-DK, ker smo ga že imeli doma in smo si s tem zmanjšali stroške izdelave. Ta je nekoliko dražji, vendar bi ga lahko nadomestili s katerimkoli kompletom znamke STMicroelectronics, pri čimer bi bilo potrebno projekt nekoliko prilagoditi. Nanj smo priklopili dodatno tiskano vezje za katerega smo, z izdelavo, odšteli približno 25 €. An oscilloscope is a device used for observing electrical signals at a specific time interval and is indispensable for any electrical engineer. Since the price is normally quite high, we made it ourselves as a part of our final work. We made a three-channel oscilloscope with a differential input and an adjustable voltage range from 0,5 to 330 V. It uses a simple trigger, which is one of the most important functions of the oscilloscope. Trigger notifies microcontroller to start sampling when the input signal crosses the voltage reference, which helps with observing fast signals. The oscilloscope has a 16-bit sampling resolution and an adjustable capture speed, which reaches up to 1 MS/s. To reduce the cost of the project we used the STM32H750B-DK microcontroller development kit, because we already had it at home. Although this development kit is a bit more expensive, it could be replaced with any STMicroelectronics board where the project would need to be slightly modified. We connected an additional printed circuit board to it, which cost approximately 25 €.