Ozaveščenost mladih moških o samopregledovanju mod - Bevk, Špela (Š. Bevk, 2021)
Uvod: Rak mod je najpogostejša oblika raka pri mladih moških do 35 let. Statistika kaže, da se bo število obolelih še povečevalo v prihodnosti. Zgodnje odkrivanje raka mod je ključnega pomena za preživetje in uspešno zdravljenje bolezni. Samopregledovanje mod je enostaven postopek, ki ga lahko izvajajo moški brez kakršnihkoli pripomočkov sami doma in z njim pravočasno zaznajo morebitne spremembe v modih. Medicinske sestre lahko z zdravstveno vzgojo vplivamo na ozaveščenost mladih moških o raku mod in jih spodbudimo k rednemu samopregledovanju mod. Namen: Namen diplomskega dela je s pregledom literature ugotoviti, kakšna je ozaveščenost mladih moških v starostni skupini od 15 do 35 let o raku mod, o samopregledovanju mod in opredeliti uspešnost različnih načinov zdravstvene vzgoje za samopregledovanje mod. Metode dela: Izveden je bil pregled domače in tuje literature z iskanjem znanstvenih in strokovnih člankov prek spletnega portala Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani ter po mednarodnih podatkovnih bazah CINAHL with Full Text, Cochrane Library, Springerlink, PubMed in ScienceDirect. V pregled in analizo literature smo vključili 20 izvirnih znanstvenih člankov. Rezultati: Po pregledu in analizi literature ugotavljamo, da je ozaveščenost o raku mod in o samopregledovanju mod nizka delež mladih moških, ki redno izvaja samopregledovanje mod je nizek. V raziskavah je bilo ugotovljeno, da zdravstvena vzgoja vpliva na večjo ozaveščenost mladih moških o raku mod in jih spodbuja k rednemu samopregledovanju mod. Za najbolj uspešne načine zdravstvene vzgoje o samopregledovanju mod so se izkazali demonstracijski videoposnetek, učna delavnica s sodelujočimi mladimi, ki so preboleli rak mod in praktični prikaz samopregledovanja mod na učnem modelu mod. Razprava in zaključek: Na ozaveščenost mladih moških o raku mod lahko vplivamo s primernimi načini zdravstvene vzgoje seznanimo jih s pomembnostjo samopregledovanja mod za pravočasno odkrivanje raka mod in jih tudi naučimo pravilne tehnike samopregledovanja mod. Zdravstvena vzgoja je najbolj učinkovita v obdobju šolanja, saj dosežemo veliko število mladih moških in nanje tudi lažje vplivamo, saj so še v fazi oblikovanja vedenjskih vzorcev. Odpirajo se možnosti raziskovanja uspešnosti drugih načinov zdravstvene vzgoje, predvsem uporabo moderne informacijsko komunikacijske tehnologije, ki je bolj dostopna mladi populaciji. Introduction: Testicular cancer is the most common type of cancer in young men aged under 35 years. According to statistics, the number of new cases of testicular cancer will increase in the future. Early detection of testicular cancer is crucial for survival and successful treatment of the disease. Testicular self-examination is a simple procedure that men can perform on their own at home without any medical devices and it enables the detection of any changes in the testicles on time. Through health education, nurses can influence young men's awareness of testicular cancer and encourage them to perform testicular self-examination regularly. Purpose: The bachelor’s thesis aims to determine the awareness of testicular cancer and testicular self-examination in young males in the age group of 15 to 35 and to determine the effectiveness of different health educational practices for testicular self-examination. Methods: A review of Slovenian and foreign literature was performed by searching for scientific and academic articles on the website Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani and in the international databases CINAHL with Full Text, Cochrane Library, Springerlink, PubMed, and ScienceDirect. We included 20 original scientific articles in the literature review. Results: With review and analysis of the literature we find out that awareness of testicular cancer and testicular self-examination among young men is low, the proportion of young males self-examining their testicles is also low. According to research, health education raises young men's awareness of testicular cancer and encourages them to self-examine their testicles regularly. The most effective health education practices for testicular self-examination are a demonstrating video, an educational workshop with the participation of young males who overcame testicular cancer, and a practical demonstration on testicular self-examination on the educational testicle model. Discussion and conclusion: With proper health educational practices we can raise young men's awareness of testicular cancer and inform young males about the regular procedure of testicular self-examination and how important it is for early detection of testicular cancer. Health education is most effective during the school period because then, we can reach a large number of young men who are easier to influence. After all, they still form their behavioral patterns. There are other health educational practices yet to be explored, especially the use of modern information communication technology which is very accessible to the young population.