"Samo te stene so tvoje stene" - Tratnik, Suzana (Znanstvena založba Filozofske fakultete, 2021)
Lezbična in gejevska literatura na Slovenskem je dobila svoje ime šele z razvojem gejevskega in lezbičnega gibanja, ki se začne sredi osemdesetih let, z izdajo prevodne in izvirne homoerotične antologije in ustanovitvijo specializiranih Škucovih zbirk Lambde in Vizibilije. Obe zbirki pomenita tudi spodbudo za slovensko homoerotično pisanje in objavljanje domačih avtoric in avtorjev, med katerimi je po letu 2000 vse več širše uveljavljenih in nagrajevanih, zviša pa se tudi delež lezbičnih pesnic in prozaistk. Kljub temu so nekatere avtorice imele težave s pridobivanjem kulturniškega statusa, sami zbirki pa sta bili označeni za preveč specializirani ali hermetični. Tako sta (samo)cenzura ali vztrajanje pri nemanjšinski poziciji lahko razlog, zakaj se nekateri pišoči nočejo uvrstiti v homoseksualno pisavo, medtem ko večina obravnavanih avtoric in avtorjev v pripadnosti LGBT skupnosti najde lastni avtorski izraz. Lesbian and gay literature in Slovenia acquired its label only after the appearance of the gay and lesbian movements, which started in the mid-eighties with the publication of translated and original homoerotic anthologies and the creation of the specialised ŠKUC collections Lambda and Vizibilija. Both these collections represented an incentive for Slovene homoerotic writing and the publication of Slovene authors, among whom there has been an increasing number of wider established and awarded authors since 2000 the number of lesbian poets and prose writers has also increased. In spite of this, some authors had problems acquiring the status of cultural worker, while the two collections have been described as too specialised or hermetic. Thus (self-) censorship or insistence on a non-minority position can be the reason why some of the writers do not wish to be ranked as homosexual writers, while most of the authors dealt with by the article find their own expression in their appurtenance to LGBT.