Inovativne oblike pomoči za reševanje in zmanjševanje duševnih stisk mladih - Birk Dular, Nežka (2021)
Mladostništvo je posebno obdobje, kjer se mladi srečujejo s spremembami na različnih področjih življenja tako v šolskem pogledu, v fizičnem spreminjanju telesa, na čustvenem področju, skratka, to obdobje je obdobje sprememb in iskanja samega sebe. Vsak mladostnik se na svoj način sooča s temi težavami in stiskami. Glavni namen magistrskega dela je predstaviti inovativno metodo »WC na štrbunk«. V raziskavi nas je zanimalo, kakšne inovativne metode ponuditi mladim, da bi lahko njihove stiske razreševali ali pa jih zmanjševali ter tako pomagali mladim in pripomogli k zmanjševanju duševnih stisk med njimi. V teoretičnem delu smo predstavili obdobje mladostništva ter predvsem duševne stiske, ki danes prevladujejo med mladimi oz. so jih mladi sami napisali na listke, ko so obiskali inovativni medij. V empiričnem delu pa smo predstavili dobljene rezultate, ki smo jih dobili s pomočjo postavitve inovativnega medija v dijaških domovih, z anketnimi vprašalniki, ki smo jih izvedeli med mladimi, in s pomočjo štirih intervjujev, ki smo jih opravili z mladimi. Raziskava je pokazala, da imajo mladi danes duševne stiske, da se znajo z njimi soočati, poznajo načine in tehnike soočanja, po drugi strani pa tudi pogrešajo konkretne načine pomoči in ljudi, ki bi jim pomagali ali pa jih ozaveščali o določenih stiskah. Raziskava prispeva k razumevanju duševnih stisk med mladimi, predstavi nam, kaj mladi danes potrebujejo in kako jim lahko pomagamo poiskati pomoč, brez da bi jih ovire, kot je stigmatiziranost, zaustavile pri iskanju pomoči. Prispeva pa tudi velik delež k povezanosti med socialnimi delavci in mladimi. Raziskava lahko s pomočjo predstavitve inovativnega medija pomaga socialnim pedagogom, da dobijo vpogled, s čim se mladi danes sploh srečujejo in tako lahko dajo poudarek na tiste teme, ki so zanimive mladim in jih pogrešajo ter potrebujejo za reševanje in zmanjševanje duševnih stisk. The adolescence is a specific period, when the young people come across changes regarding different areas of their lives, regarding school, physical changes in their bodes and emotions. All in all this period is a period of change and self-searching. Every adolescent faces these problems and emotional distresses in their own unique way. The objective of our survey was to determine what innovative methods are to be offered to the youth so their emotional distress could be helped with or diminished es well as how they can help themselves and contribute to diminishing emotional distress in the youth. The theoretical part consists of a presentation of the adolescence period, focusing on emotional distress which is these days predominant with the youth or were written on pieces of paper by the adolescents visiting the innovative media course. The empirical part consists of the results gained by setting the innovative media into the student's hall of residence, survey questionnaires carried out among the youth and with the help of numerous interviews, carried out among the youth. The research showed that the adolescents are experiencing emotional distress these days, that they know how to face it and that they are well aware of facing techniques but that they also miss actual ways of help and people who could help or make them aware of specific emotional distress. The research helps with understanding emotional distress with the youth, what do they need and how can we help them find help so that the obstacles such as stigmatization do not stop them from finding the help they need. It contributes a lot to closeness between the social workers and the youth. The research, with the help of innovative media presentation, can help the social workers to get an insight into what the youth is facing today and with that they can emphasize the topics which are interesting to the youth and the topics that they miss and need to solve and diminish their emotional distress.