Odnos do varnostne kulture med študenti na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani - Valenko, Katja (2021)
Varnostna kultura je del organizacijske kulture in se kaže v pristopu oziroma odnosu, prepričanju in vrednotah zaposlenih do varnosti v delovnem okolju. Njen cilj je zagotovitev varnosti in zdravja pri delu, ki je ključno za zmanjšanje nezgod v laboratorijih. Ker so laboratoriji sami po sebi nevarna delovna okolja, je pomembno vzdrževati visoko stopnjo varnostne kulture, ki jo je učencem potrebno privzgojiti čimprej. V diplomskem delu smo uporabili opisno oziroma deskriptivno metodo raziskovanja. Ta zajema pregled tuje strokovne literature in anketni vprašalnik. S pregledom tuje strokovne literature smo raziskali stopnjo varnostne kulture med študenti v Evropi, Ameriki in na Kitajskem, z anketnim vprašalnikom pa odnos do varnostne kulture med študenti na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Anketni vprašalnik je bil preko Studisa posredovan študentom vseh smeri dodiplomske in magistrske stopnje Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Raziskovali smo predvsem razlike o odnosu do varnostne kulture med študenti dodiplomskih in magistrskih študijskih programov, pri izpostavljenosti različnim snovem smo raziskali še razlike med posameznimi študijskimi programi. Ugotovili smo, da prihaja do razlik med stopnjama. Študentje magistrskih študijskih programov so običajno bolj izpostavljeni nevarnim snovem kot študentje dodiplomskih študijskih programov. Poleg razlik v stopnji se pri izpostavljenosti pojavijo še razlike med študijskimi programi. Bolj nevarnim snovem so izpostavljeni študentje kemije, biokemije in kemijskega inženirstva. Končni rezultati kažejo na pozitiven odnos študentov do varnostne kulture in nakazujejo na dobro vzpostavljeno varnostno kulturo, ki se kaže v poznavanju in izvajanju zaščitnih ukrepov, upoštevanju pravil laboratorija in odgovornim vedenjem študentov. Razlike se pojavijo tudi v stopnji varnostne kulture v Evropi, Ameriki in na Kitajskem. Iz pregleda literature je razvidno, da je najmanjša stopnja varnostne kulture na Kitajskem, za Evropo in Ameriko pa je ne moremo striktno določiti. Safety culture is a part of organizational culture and is reflected in the approach or attitude, beliefs and values of employees to safety in the work environment. Its goal is to ensure safety and health at work, which is key to reducing accidents in laboratories. Because laboratories are inherently dangerous work environments, it is important to maintain a high level of safety culture that needs to be nurtured in students as soon as possible. In the diploma work we used a descriptive or descriptive research method. This includes a review of foreign professional literature and a questionnaire. We examined the level of safety culture among students in Europe, America and China by reviewing foreign professional literature, and the attitude towards safety culture among students at the Faculty of Chemistry and Chemical Technology with a questionnaire. The questionnaire was sent to students of all undergraduate and master's degrees at the Faculty of Chemistry and Chemical Technology of the University of Ljubljana via Studis. We mainly investigated the differences in the attitude towards safety culture between undergraduate and master's degree students, and we also investigated the differences between individual study programs in exposure to various substances. We found that there are differences between the two levels. Master's degree students are usually more exposed to hazardous substances than undergraduate students. In addition to differences in degree, there are differences in study programs in exposure. Students of chemistry, biochemistry and chemical engineering are exposed to more dangerous substances. The final results show a positive attitude of students towards safety culture and indicate a well-established safety culture, which is reflected in the knowledge and implementation of protective measures, compliance with laboratory rules and responsible behavior of students. Differences also occur in the level of security culture in Europe, America, and China. A review of the literature shows that the lowest level of security culture is in China, but it cannot be strictly determined for Europe and America.