Matematično modeliranje toka v ribjih stezah z vertikalnimi režami - Bombač, Martin; Rak, Gašper; Novak, Gorazd (Acta hydrotechnica, 2021)
Izgradnja rečnih pregrad pomeni prekinitev nujno potrebnih migracijskih poti za ribe in druge vodne organizme za ohranitev populacij vzdolž vodotokov. Eden izmed omilitvenih ukrepov ob takšnih posegih v rečno telo je izgradnja ribje steze, po kateri vodni organizmi predvsem ob času drsti migrirajo ob sami pregradi. V članku so podrobno prikazani numerični parametri matematičnega modela PCFLOW2D, ki se je ob ustreznih nastavitvah izkazal kot ustrezno orodje za projektiranje ribjih stez z vertikalnimi režami. Prikazana je analiza vpliva geometrijskih in numeričnih parametrov na izračun tokovne slike. Podrobno so prikazane meritve toka v že zgrajeni ribji stezi ob hidroelektrarni Arto-Blanca, na podlagi katerih je bil matematični model validiran. Prikazani so rezultati izračunov za različne vzdolžne padce ribje steze. Poleg največjih hitrosti in pretoka so bili analizirani še drugi pomembni hidravlični parametri, ki vplivajo na prehodnost ribje steze, kot sta hitrostno polje in porazdelitev disipacije turbulentne kinetične energije znotraj posameznega prekata ribje steze. River dams interrupt essential migration routes of fish and other aquatic organisms. One of the most important mitigation measures that enable aquatic fauna to migrate, especially during spawning, are fishways. The paper presents all the main results of the numerical model PCFLOW2D, which proved to be a useful tool in designing a vertical slot fishway (VSF). The presented analysis includes the quantification of the effect of various numerical and geometrical parameters. Extensive field measurements of flow characteristics in the operating fishway at the hydro power plant Arto-Blanca, which are employed for the model's validation, are discussed as well. The results of simulations for various longitudinal slopes of the VSF are presented. In addition to maximum flow velocities and discharge, other important hydraulic parameters affecting fishway efficiency were analyzed, such as velocity field and distribution of turbulent kinetic energy dissipation.