Primena međunarodnih standarda u izbornim procesima u Republici Srbiji - Janković, Uroš (U. Janković, 2021)
Izborni sistem i sami izbori predstavljaju važan temelj svakog demokratskog društva i javnost je po pravilu osetljiva na dešavanja u ovoj oblasti. Veliki broj međunarodnih standarda se bavi uređivanjem ili definisanjem pojedinih aktivnosti ili aspekata izbornih procesa. Cilj ovog rada je da ukaže na mogućnosti i ograničenja u primeni međunarodnih standarda u izbornim procesima u Republici Srbiji. Kroz teorijski deo, dat je prikaz izbornih procesa u Republici Srbiji i primena preporuka OSCE Priručnika za praćenje i unapređenje izbornog procesa. Takođe su prikazani standardi ISO/TS 17582:2014 koji se odnose na posebne zahteve i ISO 18091:2015 za izborne procese u lokalnoj samoupravi. Rad takođe daje osvrt na postojeće stanje i nedostatke u izbornim procesima, kao i predloge i modele za poboljšanje izbornog procesa. U radu su prikazani rezultati empirijskog istraživanja o primeni izbornih standarda u Republici Srbiji. The electoral system and the elections themselves are one of the most important topics of a democratic society and are provoking public attention on a daily basis. A large number of international standards are concerned with editing or defining particular activities or aspects of electoral processes. The aim of this paper is to point out the possibilities and limitations in the application of international standards in electoral processes in the Republic of Serbia. The theoretical part gives an overview of the electoral processes in the Republic of Serbia and the implementation of the OSCE Recommendations on the Monitoring and Improvement of the Election Process. Also presented are ISO/TS 17582:2014 standards related to special requirements and ISO 18091: 2015 for electoral processes in local government. The paper gives an overview of the current situation and shortcomings in the electoral processes, as well as suggestions and models for improving the electoral process. The paper also provides an empirical study on the application of election standards in the Republic of Serbia.