Identifikacija konceptualnih metafor v ekonomsko-finančnem diskurzu - Lopatič, Vesna (2020)
Jeziki stroke so bogati z izrazi v prenesenem pomenu. Ker besedila, ki obravnavajo neko področje, prebirajo strokovnjaki in nestrokovnjaki, so lahko strokovni in abstraktni koncepti izraženi kot konceptualne metafore, ki izvirajo iz konkretnih in znanih konceptov. Magistrsko delo analizira konceptualne metafore v člankih, ki so bili objavljeni v reviji The Economist in obravnavajo grško finančno krizo. Namen dela je ugotoviti najbolj pogoste izhodiščne domene, ki se pojavljajo pri preslikavah, in določiti ter razložiti razloge za njihovo pogostost v ekonomsko-finančnem diskurzu. Delo se najprej osredotoča na teorijo konceptualne metafore, ki služi kot izhodišče za nadaljnjo analizo. Konceptualne metafore v korpusu so identificirane s pomočjo postopka za ugotavljanje metaforičnih besed. Izhodiščne in ciljne domene vsake leksikalne enote in pripadajoče preslikave so določene v skladu s sistematičnimi koraki tega postopka. Kot pričakovano so koncepti ČLOVEK ter KVALITETA in KVANTITETA, ki izražajo sheme podob, zelo zastopani med izhodiščnimi domenami. Zelo pogoste so tudi metafore znotraj skupin VSEBINA POSODE in VELIKOST PREDMETA. Koncept ČLOVEK izvira iz najbolj znane izhodiščne domene kar obstaja (mi sami), medtem ko sheme podob, VSEBINA POSODE in VELIKOST PREDMETA temeljijo na naših izkušnjah znotraj tridimenzionalnega prostora. Konceptualne metafore, ki izvirajo iz izhodiščne domene ČLOVEK, izražajo negativne posledice krize. Preslikave znotraj te domene so združene v skupino ZDRAVJE, ki pokriva vse ključne točke krize in predstavlja najbolj pogosto zastopano izhodiščno domeno. Languages for special purposes abound in figurative usage. As special-purpose texts are read by experts and laymen alike, highly specialised and abstract concepts can be presented in terms of conceptual metaphors that are grounded in more tangible and familiar concepts. The present thesis analyses conceptual metaphors in articles about the Greek government-debt crisis published in The Economist. The thesis aims to determine the most common source domains that appear in conceptual mappings and explain the reasons for their frequent occurrence in economic-financial discourse. The thesis first discusses Conceptual Metaphor Theory, which provides a foundation for the analysis. The identification of conceptual metaphors in the corpus is carried out according to the Metaphor Identification Procedure. Following the systematic steps of the said procedure, I was able to establish the target and source domains of each lexical unit and determine their conceptual mappings. As expected, the concept HUMAN BEING, along with QUANTITY and QUALITY image-schemas, the SUBSTANCE CONTAINER and SIZE OF A PHYSICAL OBJECT groups of metaphors are the most frequently occurring source domains. The first is grounded in the most familiar source domain there is (ourselves) while the last four are based on our experiences within the world of three-dimensional space. Since the articles analysed are about the economic crisis, the conceptual metaphors grounded in the concept HUMAN BEING convey the negative effects of the crisis. The submappings generate a group of HEALTH metaphors that cover all the salient points of the crisis and represent the most frequently used source domain.