Konstruiranje z odpadno embalažo pri otrocih, starih od 1 do 2 leti - Vrankar, Urša (2020)
V gospodinjstvu in nasploh v življenju vsakodnevno zavržemo veliko odpadne embalaže, ki pa jo, namesto da z njo onesnažujemo okolje, lahko recikliramo in na novo uporabimo. Ne le da s tem skrbimo za naše okolje in prihranimo denar, ampak obenem razvijamo svojo ter otrokovo ustvarjalnost in iznajdljivost. Z igračo, ki jo izdelamo iz odpadne embalaže, otroke učimo o pomembnosti ločevanja odpadkov in spodbujamo razvoj njihovih motoričnih spretnosti. Diplomsko delo je namenjeno vzgojiteljem in vzgojiteljicam predšolskih otrok. Strokovne delavce želimo spodbuditi, da odpadno embalažo reciklirajo in na novo uporabijo, ter jim predstaviti raznolike ideje za izdelavo igrač, s katerimi bodo otroci, stari 1–2 let, razvijali svoje motorične spretnosti in konstruirali. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu so opisani izhodišča okoljske vzgoje, konstruiranja, delovno-tehnične vzgoje v predšolskem obdobju in otrokovega gibalnega razvoja, osnovne funkcije in naloge embalaže ter pomen recikliranja le-te. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati anketnega vprašalnika, s pomočjo katerega smo želeli ugotoviti, v kolikšni meri strokovni delavci sami izdelujejo igrače iz odpadne embalaže in kakšen pomen ima zanje igra konstruiranja. Ugotovili smo, da večina strokovnih delavcev otrokom vsak dan ponudi igro konstruiranja, včasih pa se izdelave igrače lotijo tudi sami. Zato smo zasnovali in izdelali pet igrač iz odpadne embalaže, s katerimi otrok konstruira, ter tri preizkusili v vrtčevski skupini otrok, starih 1–2 let. Na koncu smo analizirali zastavljene cilje in hipoteze ter evalvirali praktično izvedbo v vrtcu. Every day we throw away a huge amount of waste in our households, which pollutes our environment. To keep nature cleaner, packaging waste can be recycled and reused. Not only do we take care of our environment and save money, but we also develop our and the children’s creativity and ingenuity. With a toy made from packaging waste, we teach children the importance of separating waste and encourage the development of their motor skills. The thesis is intended for educators of preschool children. We would like to encourage professionals to recycle and reuse packaging waste and to present them with various ideas for making toys with which children aged 1-2 will develop their motor skills and construct. The thesis consists of theoretical and empirical work. The theoretical part describes the starting points of environmental education, construction, vocational education in the preschool period, the child's motor development, the basic functions and tasks of packaging and its recycling. The empirical part presents the results of a questionnaire, with which We wanted to find out to what extent professionals themselves make toys from packaging waste and what significance the game of construction has for them. We have found that most professionals offer children a construction game every day, and sometimes they also make the toy themselves. Therefore, We designed and manufactured 5 toys from packaging waste with which the child constructs and tested 3 of them in a preschool group of children aged 1 to 2 years. Finally, We analyzed the set goals and hypotheses and evaluated the practical implementation in the preschool.