Oblačilna kultura ob nastanku Sovjetske zveze. Od oktobrske revolucije do socialističnega realizma, 1917-1932 - Mlakar, Tamara (2020)
Diplomska naloga obravnava razvoj mode ob nastanku Sovjetske zveze leta 1917 in mu sledi do vzpona Stalinove kulturne politike socialističnega realizma. V začetku diplomska naloga oriše zgodovinsko ozadje in družbene razmere med revolucionarnima letoma 1905 in 1917. S kratkim opisom dogajanja med oktobrsko revolucijo in vzponom socializma na politični ravni se izriše vloga umetnikov pri vzpostavitvi nove države. Osrednji del diplomske naloge se posveča avantgardnim umetnikom, ki so ustvarjali na področju tekstilne umetnosti in njihovim idejam o vzpostavitvi nove sovjetske mode. Izpostavljeni so problemi, s katerimi so se umetniki soočali, od ekonomskih do ideoloških, ki so privedli do razkolov med umetniškimi gibanji. Ti so oteževali pot do cilja, ki je bil vzpostavitev množične tekstilne proizvodnje, namenjene potrebam proletariata. Nalogo sklene še zadnji neuspeli poskus vzpostavitve tekstilne industrije, ki pripelje do spoznanja, da umetniki sami niso dovolj močni, da bi ustvarili povsem novo kulturo oblačenja. Ob Stalinovemu vzponu na oblast so se v modo in njeno dojemanje ponovno vrnili pred-revolucionarni ideali in vplivi. This diploma thesis deals with the development of fashion at the formation of the Soviet Union in 1917 and follows it to the rise of Stalin's cultural policy of socialist realism. Initially, the thesis outlines the historical background and social conditions between the revolutionary years of 1905 and 1917. A brief outline of events between the October Revolution and the rise of socialism spotlights the role of artists in the construction of a new state. The central part of the diploma thesis is dedicated to avant-garde artists who have created in the field of textile art and their ideas for a new Soviet fashion. The problems faced by artists are highlighted, from economic and ideological, which have led to divisions between the art movements. These made it difficult to reach the goal of establishing mass textile production for the needs of the proletariat. The thesis is concluded by the last failed attempt to establish a textile industry, which led to the realization that artists themselves were not strong enough to create a completely new clothing culture. With Stalin's rise to power, ideals and influences returned to fashion as they were before the revolution.