Topološka optimizacija dinamskih lastnosti okvirja kolesa - Čuk, Matej (M. Čuk, 2020)
V zaključni nalogi je predstavljen problem topološke optimizacije dinamskih lastnosti okvirja kolesa. Na enostavnem primeru je z lastno programsko kodo prikazana metoda končnih elementov, ki služi kot osnova za kasnejše izvajanje procesa topološke optimizacije. Obenem sta predstavljena koncepta modalne analize in proces topološke optimizacije, katera sta v nadaljevanju uporabljena znotraj programskega paketa ANSYS. Analiza okvirja kolesa je izvedena na podlagi vožnje po kolesarski progi. Razčlembo dobljenih rezultatov, ter kratek komentar o sami temi, pa obravnava zaključek tega dela. This work presents the topology optimization of the dynamic properties of the bicycle frame. The finite element method and modal analysis process are showcased on two basic examples. This finite element method serves as the basis for the subsequent implementation of the topology optimization. Both the modal analysis and the topology optimization process are then used in the ANSYS programming package. The bicycle frame analysis is carried out on the basis of driving on a bicycle track. The breakdown of the achieved results and a brief comment on the subject itself are presented in the conclusion of this work.