Proces žalovanja in sprejemanje smrti partnerja - Hertl, Tamara (T. Hertl, 2020)
V življenju se ljudje srečujemo z različnimi spremembami. Ena večjih sprememb je izguba partnerja in ponovno prilagajanje na novo življenje. Ko se človek sreča s smrtjo partnerja, potrebuje čas in podporo, da se prilagodi na spremembo in da sprejme smrt svoje bližnjega. Skozi proces žalovanja se žalujoči sooči s smrtjo, jo poskuša razumeti, se spominja umrlega in nenazadnje smrt sprejme. Koliko časa bo potreboval, da se prilagodi na novo življenje, je odvisno od vsakega posameznika in od dejavnikov, ki prispevajo k temu, koliko časa človek potrebuje za žalovanje. V času žalovanja se žalujoči spoprime z različnimi čustvenimi odzivi. Ob tem pa potrebuje socialno mrežo, ki ga bo podpirala in bodrila. V času žalovanja je potrebno, da žalujočega poslušamo, mu damo čas in ga ne obsojamo. Namen raziskave je bil raziskati, za katero pomoč umirajočemu so zaprosili sorodniki, katere pomoči so si želeli žalujoči po smrti, ali so žalujoči dobili pomoč s strani strokovnih služb, na kakšen način so žalujoči žalovali, kako so vedeli, da gredo skozi proces žalovanja, kdaj se je žalovanje pričelo in kako dolgo je trajalo, kakšen odnos imajo žalujoči do smrti, kako vplivajo izkušnje izgub in žalovanja na njihov odnos do smrti, kako se je življenje spremenilo po smrti partnerja, kako se je spremenil njihov vsakdan in kakšne so spremembe glede socialno mreže po smrti partnerja. Ugotovila sem, da stari ljudje dajejo velik pomen procesu žalovanja, saj se jim zdi pomemben pri sprejemanju smrti partnerja. Stari ljudje se ne bojijo toliko same smrti kot se bojijo samote, ki jih lahko doleti ob še večji izgubi. Stari ljudje poznajo določene oblike pomoči, vendar bi bilo dobro, če bi jih poznali še več. Strokovne pomoči ne iščejo, skozi žalovanje se prebijejo sami oziroma jim pomagajo njihovi ožji družinski člani in prijatelji. Ob smrti partnerja doživljajo različna občutja, ki se skozi proces žalovanja spreminjajo. Poskušajo se sprijazniti s partnerjevo smrtjo , a jih nikoli ne pozabijo. Moji predlogi so, da bi javno izpostavili temo smrti in proces žalovanja ter s tem pripomogli k razumevanju občutij žalujočega. Da bi bila v ruralnem okolju možnost obiska skupine za pomoč žalujočim in možnost obiska izobraževanj na temo smrti in procesa žalovanja. People face various changes throughout their lives. One of the major changes is losing a partner and adjusting to a new life. When a person encounters the death of a partner, he/she needs time and support to adjust to the change and to accept the death of his loved one. During the grieving process, mourner faces the death of a partner, tries to understand it, remembers the deceased and accepts the death. How long it will take a person to adjust to a new life depends on each individual and on the factors that contribute to how much time a person needs to mourn. During the grieving process, each individual face various emotional responses. Therefore, he/she needs a social network that supports and encourages him/her. The most important thing during the grieving process is to listen to the mourner while we give him/her the time to grieve and we do not judge him/her. The purpose of this research is to investigate what kind of help the relatives of the dying person asked for, what kind of help the mourners got after death and what kind of support they actually received from professional services, how were they grieving and how did they know that they are going through the grieving process, when did the mourning begin and how long did it last. I also wanted to know what is the mourner's attitude towards the death itself, how the experience of loss and grieving affects their attitude towards death, how life changed after the loss of their partner, how did the death affect their everyday life and what are the changes regarding the social network after the death of their partner. I have found out that older people attach great importance to the grieving process, as they find it important for accepting the death of their loved ones. Older people are not so much afraid of death itself as they are of the loneliness that can befall them at an even greater loss. They know some forms of help, but it would be good if they knew even more. During the grieving process they do not seek professional help, they rather mourn on their own or they are helped by their close family members and friends. When their partner dies, they experience different feelings that can change during the grieving process. They try to accept the death of their partners, but they never forget them. My suggestions are that death and the process of grief are publicly known because by that we could help to understand the feelings of grief. In rural environment we should form groups in which person could seek help and would also help to educate people about death and the process of grief.