Socialni delavci in njihovo osebno soočanje s travmatičnimi izkušnjami uporabnikov na centrih za socialno delo - Bambič, Tjaša (2020)
Socialni delavci in delavke se na centrih za socialno delo v okviru svojega dela nedvomno srečujejo s številnimi uporabniki, ki imajo travmatične izkušnje. Kljub širokemu naboru strokovnih znanj in delovnih izkušenj se zaradi pogoste izpostavljenosti uporabnikovim travmatičnih izkušnjam tudi sami lahko znajdejo v čustveni stiski, ki se lahko kaže v obliki različnih psihofizičnih sprememb. V prvem delu diplomskega dela predstavim teoretična izhodišča o izvajanju socialnega dela na centrih za socialno delo, o odnosu socialni delavec-uporabnik, pojasnim teoretične okvire travme in kako delati z ljudmi s travmatičnimi izkušnjami, nato se osredotočim na sekundarno travmatizacijo v poklicih pomoči in zaključim s predstavitvijo supervizije v socialnem delu, kot ene izmed možnih oblik podpore in pomoči socialnim delavcem in delavkam. Drugi del diplomskega dela se nanaša na kvalitativno raziskavo, s katero sem raziskala, kako in na kakšne načine se socialni delavci in delavke na centrih za socialno delo soočajo s svojimi osebnimi izkušnjami, ki so vezane na njihovo osebno doživljanje uporabnikovih travmatičnih izkušenj. Zanimalo me je, kaj zaznavajo kot travmatično izkušnjo, kako jih osebno doživljajo, ali in če, kakšne spremembe opažajo na sebi, zaradi vpliva uporabnikovih travmatičnih izkušenj ali se kdaj znajdejo v večji čustveni stiski zaradi uporabnikovih travmatičnih izkušenj in kakšnih oblik podpore in pomoči se v takih situacijah poslužujejo. Na podlagi dobljenih rezultatov sem ugotovila, da se socialni delavci in delavke v moji raziskavi dobro soočajo z osebnimi izkušnjami, ki so vezane na doživljanje uporabnikovih travmatičnih izkušenj, pri sebi opažajo kvečjemu blage simptome sekundarne travme in poslužujejo se različnih oblik podpore in pomoči. As a part of their work, social workers at social work centres, undoubtedly meet many people who have traumatic experiences. Despite a wide range of expertise and work experience, social workers may experience emotional distress, due to frequent exposure to the people’s traumatic experiences. Their distress can manifest itself in the form of various psychophysical changes. In the first part of the thesis, I present a theory of how social work takes place at social work centres, the role of a social worker, I explain the theoretical framework of trauma and ways of working with people with traumatic experiences. After that, I focus on secondary trauma in the helping professions. I conclude the theoretical review by presenting supervision in social work as one of the possible forms of support and assistance to social workers. The second part of the thesis refers to a qualitative research, with which I researched how and in what ways social workers at social work centres personally deal with people's traumatic experiences. I was interested in what they define as a traumatic experience, how they personally experience it, do they notice any changes in themselves, due to the impact of people’s traumatic experiences, and if so, what kind of changes they notice. I was also interested in whether social workers ever find themselves in difficult emotional distress, because of people's traumatic experiences and what forms of support and help they receive in such situations. Based on the obtained results, I found that social workers in my research cope well with their own personal experiences, related to the people’s traumatic experiences, they perceive at most mild symptoms of secondary trauma and they use various forms of support and assistance.