Spremembe v življenju starega človeka po smrti partnerja - Rudolf, Petra (2020)
V magistrskem delu sem raziskovala spremembe v življenju starega človeka po smrti partnerja/partnerke. Zanimalo me je, kako se so se ovdoveli spopadali s smrtjo partnerjev, kdo jim je stal ob strani, kaj najbolj pogrešajo, kaj jim v vsakdanu predstavlja največji izziv po smrti partnerjev in kako se jim je spremenilo življenje nasploh. Pri raziskovanju sem uporabila kvalitativno analizo, tako da sem s pomočjo intervjujev ugotavljala, kakšno je življenje starih ljudi po smrti partnerja/partnerke, kdo jim je stal ob strani, kaj se je spremenilo v njihovem vsakdanu in kaj bi si želeli, da bi si lažje ponovno uredili svoje življenje ter kakšna je bila vloga pomoči socialnih delavcev po smrti partnerjev. Rezultati so pokazali, da so stari ljudje novico o smrti partnerja zelo težko sprejeli in so doživljaji močna čustva žalosti in samote. Starim ljudem, ki so izgubili svojega partnerja je v veliki večini pomagala bližina in pomoč svojih otrok in družine. Veliko je tudi vernih in so se zatekli k molitvi in veri, ki jim je pomagala v času žalovanja in jim pomaga še danes po več letih. Življenje se jim je zelo spremenilo, saj so morali narediti velike spremembe pri delu, hobijih in pri načinu življenja. Vsak se spominja svojega umrlega partnerja z rednim obiskovanjem groba, molitvijo in s pogovorom o partnerju. Za stare ljudi, ki so izgubili svojega partnerja je to zelo težek trenutek in težko obdobje, ki sledi po tem, saj po veliko letih skupnega življenja, ostanejo brez partnerja, ki jim je predstavljal glavno oporo in glavni socialni stik. Vdove in vdovci bi se morali čim več družiti z drugimi ljudmi in se udeleževati raznih druženj. Marsikateri so preveč prepuščeni samim sebi, posebej tisti, ki živijo sami doma. Veliko starih ljudi, ki so izgubili partnerja ne upa prositi za pomoč in tolažbo, ker ne želijo biti drugim v breme. Izpostavili so tudi, da bi bilo dobro, če bi se pogovorili še s kom, ki doživlja enako, saj jim pogovor o izgubi predstavlja nek terapevtski učinek. In Master's thesis I was researching the changes in life of old people after the death of their partner. I was interested to see how the widowed coped with the death of their partner, who stood by their side, what they miss the most, what represents the biggest challenge for them after the death of their partner and how their lives had changed overall. My research is based on qualitative analysis. I used Interviews to find out what life is like for older people after the death of their partner, who stood by them, what has changed in their daily lives, what would make the rearranging of their lives easier and what role the help of social workers has played after their partners have died. The research has shown that older people took the news of their partner’s death harshly and have experienced strong emotions of sadness and loneliness. Older people who have lost their partners took great comfort in the proximity and help of their children and their families. Many of them are also religious and have resorted to prayer and faith, which has helped them in their time of mourning and is still helping them today, after many years have passed. Their lives have changed a lot, as they have had to make big changes in their arrangements, hobbies and their lifestyle. Each of them remembers their deceased partner by regularly visiting their grave, praying, and talking about them. The loss of a partner, after living together for many years is a very difficult moment for older people and is followed by a difficult period in their life, as they are left without a partner, who has always been there for them and was a major part of their social life. Widows and widowers should socialize with other people as much as possible and also participate in various social gatherings. Many of them are left to fend for themselves, especially those who live alone. Many of the older people who have lost a partner do not want to ask for help and comfort as they do not wish to be a burden to others. They also emphasized that it would be good for them if they were to talk to someone who is going through the same experience as themselves, as talking about their loss has some therapeutic effect.