Zadovoljstvo članov društva lastnikov gozdov Mislinjske doline s komunikacijo in nalogami v društvu - Verdnik, Anja (A. Verdnik, 2020)
Slovenija je država z visokim deležem zasebnih gozdov, ki so v lasti lastnikov z majhnimi in razdrobljenimi posestmi. Zato v teh gozdovih prihaja do problemov gospodarjenja z gozdovi. Rešitve nastalega problema Resolucija o nacionalnem gozdnem programu vidi v izboljšanju organiziranosti lastnikov gozdov in učinkovitem komuniciranju, ki zagotavlja uspešno usmerjanje razvoja gozdov. V raziskavi smo preučevali zadovoljstvo članov društva lastnikov gozdov Mislinjske doline s komunikacijo in nalogami v društvu. S pomočjo anketnih vprašalnikov (n = 69), ki so bili razdeljeni na štiri sklope, smo anketirali člane društva lastnikov gozdov Mislinjske doline preko pošte. Rezultati ankete so pokazali, da se lastniki gozdov po informacije, povezane z gospodarjenjem, najpogosteje obračajo na revirne gozdarje. Kar 62,5 % anketirancev pravi, da je Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline izpolnilo njihova pričakovanja, ter da so zadovoljni z nalogami, ki jih DLG opravlja. Želijo si izboljšanja na področju svetovanja, nabave delovnih in osebnih varovalnih sredstev, pomoči pri kandidiranju na javnih razpisih ter spodbujanja vključitve v zadrugo. Nadalje rezultati kažejo, da so anketirani člani s pretokom informacij zadovoljni, na kar pa vplivajo sami s svojo aktivnostjo ter pogostostjo sodelovanja z društvom tisti, ki so aktivnejši, so s pretokom informacij zadovoljnejši ravno tako so zadovoljnejši tisti, ki z društvom pogosteje sodelujejo. Smiselno bi bilo, da DLG izboljša komunikacijo med člani, kar pa lahko doseže s pripravo komunikacijske strategije, ki bi vsebovala ključne elemente: komunikacijske cilje, ciljno skupino, načine komuniciranja, tematiko komuniciranja, zadolžitve vodstvenih ljudi ter evalvacijo. Slovenia is a country with a high proportion of private forests that are owned by owners with small and fragmented properties. That is why it comes to problems with forest management. Resolution on National Forest Programme sees the solution in improving the organisation of forest owners and in effective communication which guarantees successful direction of forests development. In the research, we have studied the satisfaction of members of the Society of forest owners Mislinjska dolina with communication and tasks of the Society. We conducted a survey (n = 69) which was divided into four sections and was carried out by mail. The results have shown that, in most cases, the forest owners when they need any information, they turn to their district forester. 62,5 % of respondents say, that the Society fulfilled their expectations and that they are satisfied with their task performance. However, they would like to experience improvements in consultancy in the Society, purchase of working and personal protection equipment, assistance with calls for tenders and more encouragement for inclusion in the association. Furthermore, the respondents have expressed that they are satisfied with the flow of information in the Society, which is influenced by themselves with their activities in the association. Members that are more active in the Society, and members that are more often in collaboration with the Society, are more satisfied with the flow of information. It would make sense if the Society would improve their communication with members, which they can achieve with a preparation of communication strategy that would contain key elements: communication goals, a target group, communication methods, communication theme, responsibilities of management and evaluation.