Analiza kompetenc delovnih inštruktorjev v varstveno-delovnih centrih v Sloveniji - JAREC, ŽIVA (2020)
V diplomskem delu smo proučevali področje kompetenc delovnih inštruktorjev, ki delajo z odraslimi osebami s posebnimi potrebami. Delo z odraslimi osebami s posebnimi potrebami oziroma uporabniki varstveno-delovnega centra se razlikuje od ostalih poklicev v tem, da se morajo delovni inštruktorji prilagajati uporabnikovim potrebam in zmožnostim. Izbrano področje smo se odločili raziskati zaradi našega osebnega zanimanja za področje odraslih oseb s posebnimi potrebami in posledično dela delovnih inštruktorjev, saj so ti največ v stiku z njimi. Namen diplomskega dela je povezan s proučevanjem in analiziranjem kompetenc delovnih inštruktorjev v varstveno-delovnih centrih po Sloveniji in ugotoviti, kakšne so kompetence in kakšne bi, po njihovem mnenju, morale biti ter raziskati, katere kompetence delovni inštruktorji niso pridobili z nacionalno poklicno kvalifikacijo, a menijo, da bi jih pri delu potrebovali. Delovni inštruktor je socialni poklic, saj izvaja socialnovarstveno storitev. Leta 2018 je bilo v Sloveniji zaposlenih 227,95 delovnih inštruktorjev. V našem diplomskem delu obravnavamo kompetence delovnih inštruktorjev, ki jih pridobijo z nacionalno poklicno kvalifikacijo (v nadaljevanju NPK). Delovnih inštruktorjev z NPK je v Sloveniji po zadnjih podatkih 159, v raziskavo diplomskega dela pa jih je bilo vključenih 97. Rezultate raziskave smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki smo ga oblikovali sami. Z raziskavo smo pridobili vpogled na področje kompetenc delovnega inštruktorja po opravljeni nacionalni poklicni kvalifikaciji. Na osnovi analize rezultatov raziskave smo ugotovili, da imajo delovni inštruktorji najbolj razvito kompetenco »Sposobnost organizacije in izvedbe dejavnosti za uporabnika« (povprečna vrednost je znašala 4,5), najslabše pa kompetenco »Sposobnost vodenja različnih administrativnih zadev« (povprečna vrednost je znašala 3,8). Raziskave je tudi pokazala, da bi morala biti kompetenca, povezana s komunikacijo, najbolj razvita tudi pri delu v praksi. Kar 75 % delovnih inštruktorjev ima komunikacijsko kompetenco odlično ali zelo dobro razvito, 98 % pa jih meni, da bi tako moralo biti tudi v praksi. Kompetence, ki jih delovni inštruktorji niso pridobili z nacionalno poklicno kvalifikacijo, a so po njihovem mnenju nujno potrebne za delo v praksi, so povezane z nepoznavanjem področja oseb s posebnimi potrebami. Rezultati raziskave lahko pripomorejo k izboljšanju obstoječih izobraževanj za delovne inštruktorje in nastanku novih. Seveda pa lahko rezultati raziskave služijo tudi varstveno-delovnim centrom, ki zaposlujejo kader delovnega inštruktorja. The diploma thesis analysed the competencies of work therapists who work with adults with special needs. Working with adults with special needs, who use the services of occupational activity centres, differs from other professions in the adaptability of the work therapists to the specific needs and abilities of the individual. We chose this field of study due to our personal interest in adults with special needs and consequently the job of the work therapists, who are in contact with them the most. The purpose of the diploma paper is to determine which competencies are needed for the work therapists at occupational activity centres in Slovenia. We focused on the study and analysis of the competencies needed for their work and which, in their opinion, have not been acquired through the national qualification. Work therapist is a social calling, which carries out a mobility service. In 2018 Slovenia employed 227.95 work therapists. In our diploma paper, we refer to work therapists' competencies acquired through the national qualification. There are 159 work therapists who completed the national qualification, and we included 97 of them in our analysis. The results were obtained with our own questionnaire. The survey enabled us an insight into the work therapists’ competencies after the competed national qualification. Based on the analysis of the results, we concluded that the most developed competency are organisational skills and the activity execution (an average level was 4.5). The weakest competency was handling administrative work (an average level was 3.8). The survey revealed that communication skills should be the most highly developed at practical work, too. Communication skills are well or excellently developed in 75% of all work therapists, and 98% believe that this should be evident in practical work as well. Competencies not acquired through the national qualification, but are needed for their work, are catering to people with special needs. The results of the survey can contribute to improving the existing educational programmes for work therapists and the development of new ones. They are also informative for occupational activity centres human resources teams for employment.