Družbene spremembe in politična ureditev v polpreteklo lovsko-nabiralskih družbah - Klammer, Maša (2019)
Družbe lovcev in nabiralcev veljajo za nekompleksne družbene strukture brez hierarhije in brez osamosvojenih družbenih področij, kot so na primer ekonomija, politika, religija ipd. Dolga leta je veljalo, da so bile prikrajšane za življenjske vire, da so trpele in se mukoma prebijale skozi življenje. Šele po znanem simpoziju »Man the hunter« so se raziskovalci bolj poglobili v tematiko, odšli na teren in predstavili drugačno plat njihove zgodbe. Izpostaviti želim, da so si pripadniki teh družb privoščili veliko osebne svobode, da se družba ni delila na socialne razrede, da niso poznali spolne delitve in diskriminacije, da niso imeli ekonomije in produkcije kot take, vendar so poznali menjave in obdarovanja. Z raziskovanjem polpreteklo lovsko-nabiralskih družb bi rada opredelila njihov način življenja, ureditev skupnosti, delitev dela in “ekonomijo”. Hunter-gatherer societies are treated as uncomplex and simple social structures without hierarchy and without independent and/or individual social areas such as economy, politics, religion etc. It was long believed that they lacked living resources, that they suffered and lived in constant struggle. It was only after the famous symposium “Man the hunter” that the experts were interested in finding out more about hunter-gatherers and their way of life. This led the explorers to redocument their life by going “on the field” and introducing us to their new discoveries. I would like to emphasize that the members of such societies had a high amount of personal freedom and had no social classes. In addition, had no sexual segregation or discrimination as well as no economy and production as such, however they did know trade and gifting. By examining the hunter-gatherer societies I would like to define their way of life, community arrangements, division of work and “economy”.