Prednosti in slabosti presne prehrane psov - Janežič, Nika (2019)
Že sama oblika zobovja in pasjih prebavil nam pove, da so psi prilagojeni za zauživanje sveže presne krme. Poznamo kar nekaj oblik presnega krmljenja, katero je pravo za našega psa pa se odločimo glede na posameznega psa ter na podlagi našega znanja. Presni obroki morajo biti sestavljeni iz vsaj 3 različnih virov živalskih beljakovin in imeti pravilno razmerje mesa – kosti – organov. Pomembno je, da v obrok vključimo vse komponente saj le tako psu priskrbimo vse hranljive snovi in pravilnih razmerjih in količini. Prednosti presne krme se kažejo v bolj zdravi koži in dlaki, čistem zobovju, pes ima boljši imunski sistem, alergije izzvenijo, zmanjša se možnost za distorzijo želodca, iztrebek pa je manjši kot pri suhi krmi. Slabosti so vezane na higieno pri sami pripravi in krmljenju presne krme, paziti moramo na razmerja, čistočo posode ter primerne kosti s katerimi ne škodujemo psu. V obrok lahko dodajamo različne dodatke s katerimi popestrimo obrok ter po potrebi dodamo vitamine in rudnine. Sestava dnevnih obrokov se nekoliko razlikuje, zato tudi kemijska sestava in vsebnost hranljivih snovi nekoliko variira. Pri analizi dnevnega obroka je vidno, da so vse analizirane hranljive snovi v presežku, če jih primerjamo z NRC normativi, razen vsebnost mangana. The shape of canine teeth and gastrointestinal tract tells us that dogs are adapted to ingesting fresh raw food. We know a few types of raw feeding for dogs, but which one to choose for our dog we decide based on the individual and our knowledge. Fresh meals should consist of at least 3 different sources of animal protein and have the correct meat - bone - organ ratio. It is important to include all components in the meal to provide the dog with all nutrients in optimal ratio and amount. The benefits of raw diet for dogs appears to be healthier skin and hair, clean teeth, better immune system, eliminated allergies, reduced gastric distortion, and smaller faeces compared to dry diet. Disadvantages are related to hygiene in the preparation and feeding of raw food. We must pay attention to the proportions, cleanliness of the dog bowl and the appropriate bones that do not harm the dog. Various supplements can be added to the meal to enhance it and, if necessary various vitamins and minerals can be added too. Related to the differences in the composition of the daily meals the chemical composition and nutrient content varies day by day. Analysis of the daily nutrition ration shows that all analysed nutrients are in excess when compared to the NRC norms, except the manganese.