Razlike med regionalnima časopisoma Vestnik in Dolenjski list glede poročanja o romski problematiki - Jančič, Maša (2019)
Romi so v Sloveniji uradno priznana etnična manjšina. Dve regiji z največjim deležem romskega prebivalstva v Sloveniji sta Prekmurje in Dolenjska. Življenjske razmere Romov v eni in drugi regiji se močno razlikujejo. Romi v Prekmurju so kot skupnost na lokalni ravni bolje organizirani, so v večji meri vključeni v šolski sistem in imajo na splošno boljše bivanjske razmere. Romi na Dolenjskem živijo v slabših bivanjskih razmerah, redkeje obiskujejo šolo in so v manjši meri vključeni v lokalno skupnost. Mediji igrajo pomembno vlogo pri ustvarjanju javne podobe (v konkretnem primeru romske) manjšine. S količino in vsebino člankov, prav tako pa z izbiro sogovorcev imajo novinarji in uredništvo časopisa moč manjšino širši javnosti približati ali oddaljiti. Zato nas je zanimalo, ali se razlike v življenjskih razmerah med regijama odražajo tudi v poročanju dveh regionalnih časopisov Vestnik (Prekmurje) in Dolenjski list (Dolenjska). Analiza člankov je pokazala, da se med časopisoma pojavljajo izrazite razlike glede na vsebino člankov in zastopanostjo sogovorcev, ki so neposredno povezani z ali so celo sami pripadniki romske skupnosti. The Roma are an officially recognized ethnic minority in Slovenia. The two regions with the largest share of the Roma population in Slovenia are Prekmurje and Dolenjska. The general living conditions of the Roma in one and the other region varies greatly. The Roma in Prekmurje are better organized at the local level, they are more involved in the school system and generally have better housing conditions. Roma in Dolenjska live in worse housing conditions, they rarely attend school and are less involved in the local community. The media plays an important role in creating a public image of the (in this specific case Roma) minority. With the quantity and content of the articles, as well as the choice of their interlocutors, journalists and the editorial board of the newspaper have the power to bring the minority closer to the general public or to distance the minority from it. Therefore, we were interested in whether the differences in the living conditions between the regions are also reflected in the reporting of two regional newspapers Vestnik (Prekmurje) and Dolenjski list (Dolenjska). The analysis of the articles showed that there are marked differences between the newspapers in terms of the content of the articles and the representation of the interlocutors who are directly related to or themselves are members of the Roma community.