Politična komunikacija v dobi družbenih medijev: predsedniška kampanja Donalda Trumpa - Ferčec, Monja (2019)
Družbeni mediji so postali s svojo dostopnostjo, preprosto uporabo in velikim številom uporabnikov pomemben pripomoček v političnem komuniciranju. Obetavnost družbenih medijev se ne kaže samo v široki dostopnosti, hitrosti širjenja informacij in množični uporabi, temveč naj bi njihova uporaba pozitivno vplivala na politično participacijo. Glede na svojo velikost in aktivne uporabnike je Twitter postal eden izmed glavnih družbenih medijev, ki se uporablja v političnih kampanjah. Politiki se s tem izognejo čuvajem, ki so del tradicionalnih medijev in lahko sami moderirajo politični diskurz. Eden najodmevnejših političnih uporabnikov je gotovo Donald Trump s svojo retoriko, ki se razlikuje od drugih političnih akterjev. Skozi diplomsko nalogo sem raziskovala, kako so družbeni mediji spremenili politično komuniciranje in kako se to pozna na primeru Twitterja. Kasneje sem analizirala tvite Donalda Trumpa v času njegove predsedniške kampanje (2016–2017), kjer sem ugotavljala, kakšno retoriko uporablja ter ali njegova politična komunikacija skupaj z družbenimi mediji omogoča okrepitev demokracije. Social media has become an important tool in political communication, with its accessibility, easy usage and a large number of users. The promise of social media isn’t only in its wide accessibility, the speed of information sharing and mass usage, but also because social media is supposed to impact positively on political participation. Given its size and active users, Twitter has become one of the main social media used in political campaigns. This way, politicians can avoid gatekeepers, which are a part of traditional media and moderate their own political discourse. One of the most noticeable political users is most certainly Donald Trump with his rhetoric that is different from other political actors. Throughout my diploma thesis, I researched how social media has changed political communication and how this is noticeable on Twitter. Later I analyzed Donald Trump’s tweets from the time of his presidential campaign (2016-2017), where I found out what kind of rhetoric he uses and if his political communication combined with social media enables a stronger democracy.