Das Genitivobjekt im Gegenwartsdeutsch / Predmet v rodilniku v sodobnem nemškem jeziku - Kričej, Urška (2019)
Ključni del našega vsakdana predstavljajo jeziki, ki jih uporabljamo za sporazumevanje, izražanje čustev, opisovanje stvari in podobno. Kljub zavedanju pomembnosti sporazumevanja besednega ali znakovnega jezika so bistvenega pomena tudi spremembe znotraj samega jezika, katere se oblikujejo skozi čas bodisi zaradi tehnološkega napredka, sprememb ali praktičnosti v sami rabi jezika. Tema diplomskega dela je predmet v rodilniku v sodobnem nemškem jeziku in diplomsko delo se ukvarja z rabo le-tega. Pomemben sestavni del sta uporabljeni slovnici, ki predstavljata temelj raziskovanja. Pri preučevanju je bilo hitro moč opaziti, da je predmet v rodilniku v slovnicah zastopan, prisotna pa so odstopanja predvsem z vsebinskega vidika. Ravno to pa kaže na kompleksnost samih sklonov in njihove rabe. Osrednji del diplomskega dela je primerjava slovnic in kako je predmet v rodilniku v njih predstavljen. Predstavljene so tudi podobnosti in razlike, ki nastopajo v posameznih slovnicah. The key part of our everyday lives is the languages through which we communicate, express emotions, describe things, etc. Even though we are aware of the importance of the word language or sign language, changes within the language itself, which are shaped over time or due to technological development, changes or practicality in the use of the language itself, are also essential. The main theme of this thesis is The Object in the Genitive Case in Contemporary German and consequently deals with the use of it. An important component of the thesis are the grammars used, which formed the basis of the thesis itself. When examining these, it was quickly noticed that the object in the genitive case was represented in the grammars, however, there were variations mainly from the contents point of view. However, this indicates the complexity of the cases themselves and their use. The main part of the thesis is the comparison of the grammars and how the Object in the Genitive Case is presented in them. Similarities and differences appearing in individual grammars are also presented.