OVREDNOTENJE ČRPALNIH LASTNOSTI DVO- IN TRI-NIVOJSKIH PIEZOELEKTRIČNIH MIKROČRPALK - IVANC, STAŠ (2019)
V diplomskem delu so predstavljene meritve mikročrpalk. Uporabljajo se za meritve pretoka različnih tekočin in jih najdemo predvsem na mestih, kjer rabimo točne meritve majhnih pretokov (npr. v laboratorijskih meritvah). Prednost teh naprav je manjša velikost, nizka poraba energije, nizka cena, hitrost analize itd. Obstaja veliko vrst mikročrpalk v sami diplomi pa smo merili 2 in 3 nivojske mikročrpalke, izdelane v LMSE. Razlika je v tem, da 3 nivojske imajo različni reži(vhodna je večja od izhodne), 2 nivojske pa imajo enake. Cilj same diplomske naloge je bil, da najprej izmerimo osnovne podatke pri napetosti 100 V. Potem sledi meritev pretoka in tlaka pri spreminjanju frekvence. S tem smo videli kako se spreminja posamezna struktura in razlike pri tem. V laboratoriju niso imeli podatkov pri določenih črpalkah za amplitudah krmilne napetosti 120 V, zato smo v tem diplomskem delu izmerili lastnosti mikročrpalk v tem primeru. Za na konec pa smo morali izmeriti, kako se strmina karakteristike spreminja z upornostjo uporov. Istočasno pa smo opazovali obnašanje mikročrpalke, ko v kanal zaide mehurček zraka. Na koncu smo ugotovili, da so črpalne lastnosti odvisne od strukture mikročrpalke. Pri merjenju zraka smo opazili, da imajo 2 nivojske mikročrpalke višji pretok kot 3 nivojske. Grafični potek je v obeh primerih enakomerno naraščajoč. Meritve z vodo so pokazale, da pretok doseže 90% svoje vrednosti do 100 Hz. Graf pretoka strmo narašča do te frekvence potem pa se ustali oz. narašča zelo počasi. Večji pretok dosežemo s uporabo 2 nivojskih mikročrpalk. V primeru višje amplitudne napetosti so vrednosti bile višje. The diploma thesis presents micro pump measurements. These are used for the flow of various liquids and are found in places where accurate and low flow rates are required. This is for example in laboratories. The advantage of this is the smaller size, low power consumption, low cost, speed of analysis, etc. There are many types of pumps in the diploma itself, but we measured 2 and 3 level micro-pumps. The difference is that 3 levels have different slots and 2 levels have the same slots. The aim of the diploma paper was first to measure the basic data at a voltage of 100 V. Then to measure the flow and pressure when changing the frequency. With this, we have seen how each structure changes and the differences in it. In the laboratory itself, they did not have data on specific pumps for a 120 V amplitude voltage, so we checked what was going on with the device in this case. In the end, however, we had to measure how the slope of the characteristic changes with the resistance of the resistors. At the same time, we observed what happens if a bubble of air enters the channel. In the end, we found that depending on the structure itself, what characteristics each pump has. When measuring the air, we noticed that 2 level micropumps have a higher flow rate than 3 level pumps. In both cases, the graphical progress is steadily increasing. Measurements with water showed that the flow reaches 90% of its value up to 100 Hz. The chart itself rises steeply to this frequency and then slightly stabilizes or rises slightly. Higher flow rates are achieved by using 2 level micro-pumps. In the case of higher amplitude voltage, the values were higher.