Pogoji za uspeh fašistične ideologije - Zelenika, Karla (2019)
Diplomsko delo se ukvarja s pogoji, s pomočjo katerih se je fašistična ideologija uspela razširiti na vsa področja države. V prvem delu je analiziran nastanek/razvoj fašistične ideologije na primeru Italije. V empiričnem delu se delo ukvarja s primerjavo med hrvaško in slovaško različico fašizma. Osredotoča se na pogoje za uspeh ideologij v obeh državah. Prikazuje, kako sta državi vzpostavili sistem terorja, zaradi katerega je bilo veliko žrtev. Diplomska naloga ugotavlja, da uspeh fašistične ideologije kot del kulturne dimenzije države ni možen brez državne organizacije. Fašistična ideologija pa sicer temelji na mitih, obredih in simbolih, ki pa sami po sebi ne zagotavljajo njenega uspeha. This diploma thesis discusses conditions for success of the fascist ideology. In the first part of the analysis it summarizes the fascist ideology’s emergence in Italy. The thesis' empirical part deals with the comparison between the Croatian and Slovak versions of fascism.Ideology itself focuses on the conditions that were needed by ideologies in both countries in order to be successful. It shows how the two countries have used terror as their main leadership form.The thesis recognizes that the success of fascist ideology as part of the cultural dimension of the state is not possible without a state organization. Fascist ideology, however, is based on myths, rituals and symbols, which in itself do not guarantee its success.