Spoznavanje partnerjev s pomočjo aplikacije Tinder - Zorman, Nadia (2019)
V magistrskem delu se osredotočam na spoznavanje partnerjev, ki ga omogoča mobilna aplikacija Tinder. Informacijski razcvet je na področje intimnosti prinesel nov trg za spoznavanje partnerjev, in sicer spoznavanje preko spleta. V zadnjih nekaj letih je postalo še posebej popularno spoznavanje s pomočjo temu namenjenih mobilnih aplikacij. Partnerski odnosi so se tekom družbenih sprememb spreminjali tudi sami, v post moderni dobi pa se izrazito razlikujejo od romantičnih razmerij, značilnih za predmoderne družbe. Razlog za to so nedvomno tudi novi načini spoznavanja partnerjev, ki jih omogočajo nove tehnologije. Prednosti takšnega načina spoznavanja so velika izbira, lažji prvi stik, anonimnost in manjša ranljivost ob potencialni zavrnitvi, po drugi strani pa lahko v takšnem načinu opazimo zakonitosti delovanja ekonomskega trga. V empiričnem delu naloge sem preverila delovanje aplikacije in izkušnje aktivnih uporabnikov, kjer sem s pomočjo šestih strukturiranih intervjujev in prikritega opazovanja skušala odgovoriti na zastavljena raziskovalna vprašanja. In my master's thesis, I am focusing on the theme of meeting partners through mobile application Tinder. Due to the information technology flourishing, intimacy field has gained a new market through online dating which is especially popular in the last few years by using dedicated mobile applications. The partnership relations that changed in the course of societal changes themselves, in the post-modern era, differ from the romantic relationships that were characteristic of pre-modern societies. The reason for this is undoubtedly new technologies enabling us to meet new people. The advantages include a variety of choice, easier first contact, anonymity and less vulnerability in the event of a potential rejection, and on the other hand, laws of the functioning of the economic market can be observed in meeting people this way. In the empirical part of the thesis, I tested the application itself and the experience of active users, where I tried to answer the research questions through six structured interviews and covert observation.