Prepoznavnost poklica ortotika in protetika v Pomurju - Feher, Vivien (2018)
Uvod: Ljudje se zavedamo, kako težko je življenje brez pomoči, še posebej, če imamo v družini primer ali celo v primeru, da imamo sami telesno okvaro ali pomanjkljivost, s tem pa posledično nižjo funkcionalno sposobnost telesa. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti, kako je poklic ortotika in protetika prepoznaven pri nas v Pomurju. Metode dela: Pregledali smo domačo in tujo literaturo ter tako predstavili poklic ortotika in protetika. V raziskovalnem delu smo uporabili kvantitativno metodo, kar pomeni, da smo zbirali številčne podatke in jih statistično analizirali. Rezultati: Iz analize anketnega vprašalnika je razvidno, da je za poklic slišalo kar 75 % vprašanih. Že iz tega je mogoče sklepati, da ljudje v Pomurju poznajo poklic ortotika in protetika. Razprava in zaključek: Ob upoštevanju slovenske literature ter analize ankete ugotavljamo, da je poklic ortotika in protetika v širši javnosti v kar v veliki meri poznan in tudi oglaševan, kar posledično pripomore k njegovi še boljši prepoznavnosti. Introduction: One is aware how difficult is life without help, especially if there is a case of physical defect or imperfection within our family and consequently a lower function of body ability. Purpose: The purpose of diploma work is to make the profession of an orthotist and prosthetist recognisable in Pomurje region. Working method: We have researched local and foreign writings and introduced the profession of an orthotist and prosthetist. In our research work we applied the quantitative method by collecting numerical data and analysing them statistically. Results: The analysis of the questionnaire shows that 75% of interviewees have heard of the profession before.This brings to conclusion that people in Pomurje region are familiar with the profession of an orthotist and prosthetist. Discussion and conclusion: Considering the Slovenian writings and analysis of the questionnaire we have found out that this profession is recognisable in general public and is promoted just as well.