Avtoriteta in avtonomija pri Štefanu Steinerju - Ložar, Tadej (T. Ložar, 2018)
Namen tega dela je potrditi ali ovreči hipotezo, da je kristjan pri svojem moralnem delovanju razpet med svobodo in dolžnostjo. Da je po eni strani deležen avtonomije, ki je dana od Boga, in ga ta ista avtonomija vrača nazaj k Njemu kot poslednjemu smotru. Hkrati mu nasproti prihaja avtoriteta, ki mu pomaga rasti in ta smoter tudi uresničiti. V mislih moramo imeti avtoriteto samega Boga, ki se kaže po razodetju, ki se kaže po spoznanju razuma in delovanju vesti, ki mu razodevata zakon, ki si ga ne postavlja sam. Nasproti mu prihaja avtoriteta cerkvenega učiteljstva. Izpostaviti je treba poslanstvo Cerkve, da pomaga človeku rasti in uresničiti svobodo, ki je danes tako pogosto zlorabljena. Vse to si bomo pogledali skozi jasno besedo Štefana Steinerja, profesorja moralne teologije, ki je v času po Drugem vatikanskem koncilu iskal pot novemu razumevanje moralne teologije kot od prava ločene vede, ki naj služi bolj živemu odnosu do Kristusa skozi človeško delovanje. Steiner je skušal odgovoriti na vprašanje Božjega klica človeku, ki se kaže skozi moralno normo. Človek je poklican, da prepoznava in deluje v skladu z moralnimi zakoni. Človek ni neka abstrakcija, je oseba, ki živi in deluje v določenem prostoru in času, zato bomo spregovorili o moralni situaciji in konkretnih odločitvah človekove vesti. Ker se letos spominjamo 50. obletnice okrožnice Humanae vitae, s katero je bil profesor Steiner tesno povezan, bomo pozornost namenili tudi njej kot primeru, kako se srečujeta avtoriteta cerkvenega učiteljstva in avtonomija kristjana. Delo je pregled opusa, ki ga je opravil profesor Steiner, obenem pa bomo primerjalno analizirali Steinerjevo misel s potjo, ki jo je Cerkev naredila v času njegovega življenja, predvsem po njegovi smrti. Tako bomo vsebino aktualizirali s spoznanji današnjega časa. Samo delo bo morda pomenilo manjši prispevek k razumevanju pokoncilskega časa v svetu in v slovenski Cerkvi, predvsem v luči razmišljanj in iskanj poti za rodovitnejši pristop v sami pastorali in v iskanju govora, s katerim se mi kot Cerkev soočamo z današnjim vedno bolj bolj brezbrižnim svetom do krščanstva. The purpose of this dissertation is to either confirm or refute a hypothesis that a Christian in their moral actions is divided between freedom and duty. On one hand they have autonomy which is given to them by God and that same autonomy is the one that returns them back to God as their final purpose. On the other hand there is His authority which helps a person grow and realise their purpose. The authority which we have to have in mind is God himself which reveals Himself after the revelation and shows Himself in the understanding of reason and moral sense which reveal law set by Him. In the opposition are Doctors of Church. There should be emphasis on the Church’s mission to help with people’s personal growth and realization of freedom, which is nowadays often misused. We will take a look at all that through the words of Štefan Steiner, a professor of moral theology. After Second Vatican Council, he wanted to find a new understanding of moral theology which would be separated from law and would lead to more active relationship with Christ thorough human activity. Steiner tried answering the question of God’s call to man, which shows itself through moral conventions. A man was called to recognise and act in accordance with moral laws. A man is not an abstraction but a person who lives and acts in certain space and time. That is why we will talk about a moral situation and concrete decisions of human conscience. Since we are celebrating the 50th anniversary of encyclical “Humane Vitae” with which professor Steiner had a special connection, this year, we will also give some attention to this encyclical as an example of how authority of Doctors of Church and Christian’s autonomy meet. This work is a review of complete works of Professor Steiner. We will also compare and analyse Steiner’s thought with the path Church made at the time of his life and especially after his death. That way we will actualise the content with modern knowledge. This work might contribute to understanding of Post-Council period world, as well as Slovenian Church of that time, in a light of thought and search of a way for a better approach in the pastoral itself and in search of “speech” with which we as a Church are faced in today’s world, which is more and more indifferent towards Christianity.