Vloga barve v impresionizmu - Kastelec, Maja (M. Kastelec, 2018)
V diplomskem delu se podrobneje posvečam vlogi barve v impresionizmu. Razdeljeno je na dva dela. Prvi del je likovno-teoretično zasnovan in v začetku vsebuje predstavitev značilnosti impresionizma ter njegovih glavnih predstavnikov. Sledi predstavitev fizikalnega in fiziološkega ozadja barvne zaznave ter značilnosti barve kot likovne prvine. Zatem pa se v celoti osredotočam na barvo in predstavitev značilnosti modernistične transformacije barve v impresionističnem slikarstvu, pri čemer je namen ugotoviti, kakšne so razlike med iluzionistično in ploskovno vlogo barve. Teoretično ozadje je na koncu povezano še s predstavitvijo značilnosti slovenskega impresionizma in njegovih glavnih predstavnikov ter formalnih analiz njihovih ključnih del s poudarkom na njihovi uporabi barve. Drugi, praktični del, je sestavljen iz cikla lastnih slikarskih del, ki sem ga podprla s kratkimi analizami in razmišljanjem o sami vlogi barve. Temelji na raziskovanju slikanja svetlobe, dosegu izraza življenja in hkrati barvne ubranosti, poenotenosti. The thesis concentrates on the meaning of colour in impressionism. It is divided into two parts. The first part explores art theory, beginning with an introduction into the characteristic features of impressionism and its main representatives. Follows a presentation of the physical and physiological background of colour perception, as well as the characteristics of colour as an element of art. Colour then becomes the main topic: I focus on presenting the characteristics of modernist transformation of colour in impressionist painting, trying to define the differences between an illusionistic and planar role of colour. This theoretical background is finally connected to the attributes and the main representatives of Slovenian impressionism, as well as with formal analyses of their key works with the emphasis on colour use. The second, practical part, is composed of a cycle of personal paintings, supported with short analyses and contemplations on the role of colour. It is based on the exploration of painting light, achieving an expression of life and a simultaneous colour harmony or balance.