Kako lahko oblikovanje izboljša obdobje čakanja prosilcev za mednarodno zaščito v Sloveniji? - Vipavc, Ana Marija (2018)
Naloga se ukvarja z iskanjem področij, kjer lahko oblikovanje izboljša situacijo, v kateri se znajdejo prosilci za mednarodno zaščito v Sloveniji, s fokusom na prosilcih, ki so nastanjeni v azilnem domu Ljubljana. Preko sodelovanja z nevladno organizacijo Inštitut za afriške študije so bila opravljena številna etnografska raziskovanja. Ugotovitve s terena so bile osnova za načrtovalski del. Kot ključni problemi, s katerimi se prosilci srečujejo, so bili prepoznani čas (kot dolgotrajno čakanje) ter njegovo preživljanje in nemoč v procesu. Posledično je bil del načrtovalskega dela posvečen snovanju celovite storitve za prosilce v azilnem domu. Rezultat tega dela je celoletni vsebinski načrt aktivnosti, ki stremijo k opolnomočenju in aktivnemu preživljanju prostega časa. Drug del načrtovalskega dela pa se je ukvarjal z oblikovanjem izdelkov, ki si jih prosilci izdelajo sami. Pri tem je bil poudarek na uporabnosti, namembnosti in estetiki. Rezultat tega dela so tri delavnice - ena za izdelovanje cvetličnih loncev (in zasaditev rastlin vanje), druga za izdelovanje torb in tretja za izdelovanje kvačkanih igrač. Za ta namen so nastali: dva cvetlična lonca, pet torb in dve kvačkani igrači. The thesis looks for ways for design to improve the situation of asylum seekers in Slovenia, with focus on asylum seekers stationed in the asylum home Ljubljana. Trough cooperation with non-governmental organization Institute for African studies field observations were conducted in the asylum home. Conclusions from the observations were the basis for the design stage, which was split in two parts. The identified main problems of asylum seekers were long processing time, lack of free time activities and lack of knowledge in the process. Therefore one part of the design stage was focused on designing a wholesome service for asylum seekers. The result of this was a year round activities plan that emphasizes empowerment and active spending of free time. The focus of the other part of the design stage was to design objects the asylum seekers could build themselves. The design had emphasis on usability, purpose and aesthetics. The results of this work were three designed workshops for making flower pots (and planting), bags and crochet toys. For testing purposes two flower pots, five bags and two crochet toys were made.