Tvåspråkighet i Tornedalen : inledning och allmän bakgrund - Rönmark, Walter; Wikström, Joel (Pedagogiska institutionen, 1980)
Rapporten är den första av sex där undersökningar inom ramen för det SÖ-finansierade projektet Glesbygdens skolfrågor III redovisas. Projektet som behandlar problem kring tvåspråkighet i Tornedalen har som syfte att ge en beskrivning av språkläget i området bland annat genom att kartlägga elevernas färdigheter i finska och svenska samt att undersöka om det förekommer någon samvariation mellan skolprestationer (test och betyg) och elevernas språkliga färdigheter. Vidare ar syftet att konstruera test och utveckla mätmetoder, främst för att uppnå tidigare nämnda syften, men också för att kunna användas i andra undersökningar om tvåspråkighet.Rapporten inleds med en kortfattad beskrivning av Tornedalen med avseende på befolkningsutveckling, näringsstruktur och språksituation. I samband därmed behandlas kortfattat skol- och språkpolitik. Tvåspråkig-hetsforksning i allmänhet och i Tornedalen i synnerhet redovisas.De teoretiska utgångspunkterna för arbetet beskrivs och slutligen redovisas en arbetsmodell som legat till grund för de genomförda undersökningarna.Undersökningsgruppen utgjordes av samtliga elever i åk 4 (398) i kommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala. Datainsamling skedde genom en kombination av olika metoder t ex intervjuer, observationer och testningar.Rapporten avslutas med en beskrivning av undersökningsgruppen med avseende på bland annat kön, bostadsort, familjesituation samt test- och betygsmedelvärden. Det konstateras att socialgruppsfördelningen är något avvikande från riksgenomsnittet medan skillnaderna ifråga om test och betyg är små eller obefintliga. This report is the first out of six where investigations within the project Education in sparsely populated areas, financed by the National Board of Education, are accounted for. The project deals with problems of bilingualism in Tornedalen and aims at giving a description of the linguistic situation of the area e.g. by describing the pupils knowledge of Swedish and Finnish and by investigation if there is any correlation between school ...